Konferencija RCC: Stopa zaposlenosti Roma u regionu 2,5 puta niža u odnosu na neromsko …

Stopa zaposlenosti Roma u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj dva i po puta je niža u odnosu na neromsko stanovništvo, izjavio je danas u Budimpešti zvaničnik Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Orhan Usein.

Otvarajući dvodnevnu konferenciju Inovativni pristupi zapošljavanju Roma, Usein, vodja akcionog tima projekta Integracija Roma 2020, rekao je da istraživanje Programa UN za razvoj (UNDP) i Svetske banke pokazuje da je svega 16,5 odsto stopa zaposlenosti Roma u regionu proširenja EU – na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

Usein je kazao da mere aktivnog zapošljavanja Roma imaju veoma ograničen efekat.

Predstavnik Evropske komisije Dominik Be kazao je da u zapošljavanju Roma u poslednjih 10, 20 godina nema nikakvog napretka i dodao da je za promenu tog trenda neophodno kvalitetno i inkluzivno obrazovanje.

Be, koordinator za integraciju Roma pri Generalnom direktoratu za zapošljavanje Evropske komisije, naveo je da je važna veza obrazovanja i zapošljavanja za poboljšanje položaja Roma i dodao da EK veruje da je potrebno uložiti više napora da bi došlo do napretka u obrazovanju.

Na konferenciji učestvuju delegacije vlada zemalja Zapadnog Balkana i Turske, predstavnici civilnog sektora i stručnjaci medjunarodnih organizacija.

Biće razmotrene prakse vlada u oblasti zapošljavanja Roma, utvrdjivanje mera koje mogu da poboljšaju rezultate u zapošljavanju romske populacije, kao i istraživanje mogućnosti za brz put od obrazovanja do zaposlenja mladih Roma u regionu proširenja EU.

Konferenciju organizuju Savet za regionalnu saradnju (RCC), u sklopu projekata Integracija Roma 2020 (RI2020) i Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja (ESAP), i Fond za obrazovanje Roma (REF).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.