U trendu

Kongres stipendista Privrednika i srpske omladine u Zagrebu

ZAGREB – Sedmi kongres Privrednikovih stipendista i srpske omladine, koji se ove godine održava pod nazivom „Mladi između ‘mi’ i ‘oni'“ biće održan u subotu, 15. decembra, u Zagrebu.

Na Kongresu, koji organizuje Srpsko privredno društvo „Privrednik“, biće uručeni i ugovori o stipendiranju novoj generaciji Privrednikovih stipendista.

Predviđeno je učešće oko 200 mladih članova „Privrednika“ i njegovih simpatizera i podupiratelja iz Hrvatske, kao i predstavnika udruženja mladih, uz goste iz oblasti politike, privrede, obrazovanja, kulture i diplomatskog kora…

Kao jedna od najstarijih dobrotvornih organizacija u Zagrebu, „Privrednik“ stipendira, okuplja i povezuje talentovane učenike i studente slabijih materijalnih mogućnosti.

Društvo u proseku godišnje stipendira više od 50 učenika i studenata, a ove školske/akademske godine stipendira ukupno 63 učenika i studenta iz svih krajeva Hrvatske.

Najviše ih je iz zapostavljenih i ekonomski slabo razvijenih područja.

„Naši bivši stipendisti već su danas aktivni i korisni članovi hrvatskog društva i srpske zajednice s veoma razvijenim osećajem solidarnosti“, ukazuju u saopštenju.

Dodaju da je ovogodišnji kongres posvećen mladima koji su, sve je očiglednije, u strašnom rascepu između „mi“ i „oni“, između suprotstavljenih „stvarnosti“ i suprotstavljenih narativa.

„Taj rascep je nastao na različitim osnovama i čini se kao da između „mi“ i „oni“ nije moguće izgraditi čvršće mostove razumevanja. Čini se da nismo u stanju saživeti s nesrećama i tragičnim sudbinama drugačijih i drugih. Da li smo toliko slabi, da ne možemo učiniti ništa više osim brige i koristi za sebe?“, tema je predstojećeg skupa.

Na panel diskusiji, koja će se održati u sklopu Kongresa, ugledni profesori i društveni aktivisti, uz učešće mladih, pokušaće da objasne objasniti položaj mladih u današnjem podeljenom društvu u kojem mladi na svoj način pokušavaju pronaći izlaz iz situacija često određenih nametnutom prošlošću i neizvjesnom budućnošću.

Takođe, pokušaće da odgovore na pitanje koji su uzroci takvog stanja i koje su mogućnosti njegovog prevladavanja.

Nakon premijere kratkog dokumentarnog filma o Srbima u Zagrebu u produkciji P-portala, u diskusiji, koju će voditi novinar Saša Kosanović, govoriće profesor Dejan Jović sa Fakulteta političkih nauka u Zagrebu, Marija Selak sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, Vedrana Pribičević sa Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta, Entoni Šeperić, doktorand na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kao i Dušan Cvetanović ispred Srpskog privrednog društva „Privrednik“.

Kongres je finansijski pomogao Savet za nacionalne manjine Hrvatske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.