Kos:Tužilaštvo da istraži da li je Stanković podmićen

PODGORICA – Drago Kos, ekspert za borbu protiv korupcije I nekadašnji član Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GREKO), izjavio je da Tužilaštvo mora da istraži tvrdnje da je Vrhovni tužilac Ivica Stanković primao mito.

Kos je podgoričkim Vijestima rekao da Tužilaštvo mora javnosti da ponudi zaključak istrage i u vezi sa generalnim sekretarom VDT Nenadom Vujoševićem – da ga optuži ili da slučaj zatvori.

„U svakom slučaju, situacija je jako čudna i zahteva dužnu pažnju tužilaštva. Tužilačka organizacija mora da dokaže da ima integritet da na oba nivoa slučaja sprovede nepristrasnu istragu“, naveo je Kos.

Istakao je da nije nepoznato da su funkcioneri pod istragom i merama tajnog nadzora.

„Jer niko nije imun na korupciju, pa ni funkcioneri u tužilaštvu“, jasan je Kos.

Dodao je da smatra da je Duško Knežević potencijalno imao više razloga zbog kojih je crnogorskoj javnosti ponudio snimke razgovora sa Vujoševićem.

„Ili mu njegove usluge više nisu bile potrebne, ili je njegova namera da ruši bitnije funkcionere. Možda je cilj bio i da se reši tužilaca koji mu nisu naklonjeni. Na sva ova pitanja, tužilaštvo mora dati odgovor, i to preciznom i nepristrasnom istragom“, objašnjava Kos.

Oceniio je da je „za svaku instituciju neprijatno kad u njenim redovima ima korumpiranih funkcionera“.

„Ništa nije bolesnije po instituciju nego saznanje da neko od njenih visokih zvaničnika uzima mito“, zaključio je on.

Nova „afera snimak“ u Crnoj Gori izazvala je niz reagovanja, a predsednik opozicionog pokreta URA, Dritan Abazović, ocenio je da je snimak razgovora Kneževića i Vujoševića dokaz da, kako je rekao, „državni aparat ne postoji i da su sve institucije ogrezle u korupciju i organizovani kriminal“.

„Umesto da su juče na pres konferenciji tužilaštva sevale ostavke, mi smo prisustvovali jednom rijalitiju, neozbiljnom odnosu i prema temi i prema građanima, što državu vodi u ozbiljno stanje urušavanja svih institucija“, kazao je Abazović.

Funkcioner Ujedinjene Crne Gore dr Nikola Raosavljević ocenio je da najnoviji snimci telefonskih razgovora samo potvrđuju da je Crna Gora „zarobljena i kupljena“.

„Ne zaboravimo da zbog ovakvog stanja u državi imamo više mladih koji su se odselili iz države, nego onih koji su sklopili brak i zasnovali porodicu“, kazao je Raosavljević.

(Tanjug)

Napišite komentar