U trendu

Kovač: Želimo normalnu komunikaciju s Beogradom

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je danas da Zagreb želi normalnu komunikaciju i dobrosusedske odnose sa Srbijom i da neće učestvovati u razmeni besmislenih protestnih nota sa Beogradom.

„Uoči Dana domovinske zahvalnosti vreme je da se stane na loptu, da se i kolege u Srbiji smire i da se počne normalno i racionalno komunicirati, da se ne čuju verbalne note svaki drugi dan, čini mi se da je bilo četiri u poslednjih sedam dana. To je cirkus. Mi u tome nećemo učestvovati, takve note nećemo primati, ne prihvatamo mešanje u svoje unutrašnje stvari“, kazao je Kovač, prenela je regionalna televizija N1.

Povodom protestnih nota Srbije i optužbi da Hrvatska vodi ogoljenu antisrpsku politiku, Kovač je rekao da Hrvatska kao članica NATO i EU „ima najviše standarde u zaštiti manjinskih prava“.

„Sigurni smo da će Srbija, na putu u EU, isto tako morati postići te standarde, imati zagarantovano mesto za pripadnika hrvatske manjine u Narodnoj skupštini, promeniti onaj nakaradni zakon, a nekakva pisma koja se šalju u EU pokazuju ili da se želi stvarati nered i cirkus ili da se ne razume funkcionisanje EU, jer Hrvatska jeste EU“, dodao je.

Kovač je rekao da misli da je važno da „Srbija konačno počne da radi na sebi, da ne zamagljuje stvarnost nekakvim dopisima, i da kaže svojoj javnosti da je predsednik Haškog tribunala objavio godišnji izveštaj u kojem stoji da Srbija ne saradjuje u potpunosti…. i da treba da izruči svoja tri gradjanina“.

On je ocenio da se u Srbiji „kontinuirano u Srbiji veličaju ratni zločinci“.

„Želimo da se Srbija evropeizira“, kazao je Kovač dodajući da Hrvatska ne vodi politiku „da susedu crne krava“ već želi „normalne i dobrosusedske odnose u evropskom duhu“.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije juče je uputilo Zagrebu dve protestne note, zbog ukidanja presude Branimiru Galvašu osudjenom za ratni zločin nad srpskim civilima i zbog spomenika ustaškom teroristi Miru Barešiću, a premijer Aleksandar Vučić uputio je najvišim predstavnicima EU pismo u kojem je naveo da se u Hrvatskoj vodi „ogoljena antisrpska politika“ i kao primere naveo podizanje spomenika osudjenom hrvatskom teroristi i ukidanje presuda zločincima iz Drugog svetskog rata i ratova ’90-ih godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)