U trendu

Kovačev: Male šanse da Bugarska odustane od veta

SOFIJA – Bugarski evroposlanik Andrej Kovačev izjavio je da postoji mala verovatnoća da će Bugarska promeniti svoj stav kada je reč o vetu te zemlje za početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU, prenosi portal a1on.

„Pogotovo ako se ima u vidu neuspeh na poslednjem sastanku zajedničke bugarsko-makedonske Komisije o istorijskim pitanjima“, rekao je Kovačev uoči sutrašnjeg sastanka Saveta ministara EU na kome će se ponovo otvoriti pitanje o datumu za početak pregovora Skoplja sa EU.

Kako javlja BgNes, prema rečima Kovačeva, makedonski premijer Zoran Zaev treba da pokaže veću hrabrost i da podsticaj sprovođenju Sporazuma o dobrosusedstvu i prijateljstvu između obe zemlje.

„Ako se u zajedničkoj multidisciplinarnoj komisiji za istorijska i obrazovna pitanja Bugarske i Severne Makedonije kolege iz Skoplja plaše da prihvate činjenice, onda će morati da se pronađu drugi mehanizmi za sprovođenje Sporazuma“, naveo je Kovačev.

On je dodao da EU ne postoji da bi mrzeli jedni druge, već da se živi u potpunoj toleranciji.

Prema njegovim rečima, ne sme da se dopusti da se mladi u Severnoj Makedoniji vaspitavaju da mrze Bugarsku.

„U proteklih 30 godina mi smo stalno pokazivali dobru volju, bili smo prvi koji smo priznali njihovu nezavisnost, branili smo njihov teritorijalni integritet, pružili smo pomoć, uključujući i vojnu, vraćali smo ih na put. S druge strane, ono što vidimo jeste da oni ne mogu da se razdvoje od Titovog perioda i nisu spremni da otklone nametnute podele iz komunističkog periodu“, dodao je Kovačev.

On je ocenio da makedonska strana pokušava da pronađe različite izgovore, te je naglasio da predstojeći izbori u Bugarskoj nemaju veze sa zajedničkom istorijom.

„Sve političke stranke se slažu da ne postoji način da se napravi kompromis sa istorijom jer su jasne istorijske činjenice“, kazao je Kovačev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.