U trendu

Kovačevski i Selaković: Otvoreni Balkan je doprinos regionalnoj saradnji

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković potvdili su danas prijateljske odnose dve države i konstatovali intenziviranje saradnje, posebno na ekonomskom planu u poslednje dve godine, saopštila je vlada u Skoplju.

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku Kovačevskog i Selakovća je izraženo opredeljenje za napredak Severne Makedonije i Srbije u procesu evrointegracija i zajednički je ocenjeno da incijativa „Otvoreni Balkan“ doprinos regionalnoj saradnji država.

Inicijativa „Otvoreni Balkan“, kako je istaknuto, kroz implementaciju evropskih vrednosti u regionu doprinosi produbljavanju saradnje i otvara mogućnosti za veću regionalnu konkurentnost na evropskom i na drugim svetskim tržištima i u privlačenju stranih investitira.

Na sastanku Kovačevskog i Selakovića je posebno naglašeno značenje dobrosusedskih odnosa u očuvanju stabilnosti i mira u regionu i u Evropi.

Razgovarano je i o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, pri čemu je prenesen stav Severne Makedonije, kao članice NATO, za podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

„Na sastanku je prenet poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučiča premijeru Dimitru Kovačevskom da poseti Beograd“, navodi se u saopštenju Vlade Severne Makedonije.

Kovačevski se u razgovru sa Selakovićem zahvalio za prijateljsku saradnju i pomoć Srbije u vreme pandemije i ocenio da zajednička posvećenost unapredjenu odnosa dve zemlje važna za gradjane obe zemlje.

Selaković, koji je u zvanišnoj poseti Skoplju, prethodno sa sastao sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem i ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem.

Selaković: Ostajemo posvećeni razvoju dobrih odnosa sa Severnom Makedonijom

 Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas, po završetku zvanične posete Severnoj Makedoniji, da je imao izuzetne razgovore sa najvišim zvaničnicima te države, tokom kojih je potvrđena zajednička volja za nastavak intenziviranja saradnje.
„Nastavljamo da sarađujemo veoma intenzivno, naročito kroz inicijativu Otvoreni Balkan“, rekao je Selaković, saopštilo je resorno ministartsvo.

Srbija ostaje posvećena razvoju prijateljskih, partnerskih i dobrosusedskih odnosa, rekao je Selaković.

On je podsetio je da je prošle godine ostvarena rekordna ekonomsko-trgovinska razmena veća od milijardu evra, koja je uvećana za 30,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Selaković se u okviru zvanične posete Skoplju sastao sa ministrom inostranih poslova Bujarom Osmanijem, predsednikom Stevom Pendarovskim, premijerom Dimitrom Kovačevskim i predsednikom Sobranja Talatom Džaferijem.

Prvog dana posete sastao i sa predstavnicima srpskih udruženja, političkih subjekata i srpske privrede, a posetio je i školu „Svetozar Marković“ u Starom Nagoričanu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar