U trendu

Kovačevski poželeo dobrodošlicu liderima iz regiona: Otvorenim Balkanom otvaramo nove perspektive

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevsk večeras je u vili „Biljana“ u Ohridu poželeo dobrodošlicu liderima zemlja regiona, koji će sutra učestvovati u zvaničnom delu Samita „Otvoreni Balkan“.

Pre početka radne večere Kovačevski je poželeo dobrodošlicu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerima Albanije Ediju Rami, Crne Gore Dritanu Abazoviću i predsedniku Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoranu Tegeltiji, istakavši da ih sa posebnom počasti dočekuje na samitu posvećenom budućnost Inicijative „Otvoren Balkan“.

„Naglašavam – budućnost, jer smo dokazali da ‘Otvoreni’ Balkan prošlost ostavlja iza sebe. Umesto zidova, kao nekada, ‘Otvoreni Balkan’ gradi mostove. To otvara nove perspektive za naše države, naše narode, naše ekonomije i naša društva“, rekao je Kovačevski u pozdravnom govoru.

Kako je saopšteno, Kovačevski je istakao da Inicijativa „Otvoreni Balkan“ briše granice među narodima zemalja regiona i da se međusobnom saradnjom i povezivanjem ostvaruje zajednička vizija za deljenje evropskih vrednosti.

„Sa ‘Otvrenim Balkanom’ se povezujemo jasnom, otvorenom i javnom namerom da naši narodi osete direktnu ekonomsku korist od olakšanja koja obezbedjujemo“, rekao je premijer Severne Makedonije.

Kovačevski je istakao da se on, predsednik Vučić i premijer Rama slažu da evropeizacija i primena evropskih vrednosti u Severnoj Makedoniji, Srbiji i Albaniji nemaju razloga da čekaju.

„Još jednom poručujemo da je poziv za pridruživanje inicijativi Otvoreni Balkan otvoren za sve zemlje u regionu. Crna Gora i Bosna i Hercegovina su večeras sa nama i nadam se da će se ova inicijativa dalje širiti“, rekao je Kovačevski.

Pozdravljajući goste, ističe se, premijer Kovačevski je poželeo uspešan samit sa novim idejama za razvoj regiona i dobrobiti za sve građane.

Regionalnu Inicijativu „Otvoreni Balkan“ su pre tri godine pokrenule Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.