U trendu

Krivične prijave protiv Ivanića, Pendeš, Jeleče…

Predsednici Nermin Nikšić, Željko Komšić i Reuf Bajrović podneli su danas Tužilaštvu BiH u ime Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte i Građanskog saveza krivičnu prijavu protiv osoba odgovornih za, kako tvrde, niz zloupotreba položaja i ovlaštenja, te nesavesnog rada u vezi sa obeležavanjem Dana RS.

Krivična prijava podnesena je protiv Mladena Ivanića, predsedavajućeg Predsedništva BiH, Marine Pendeš, ministra odbrane BiH i njenih zamenika Seada Jusića i Borisa Jerinića, Ante Jeleča, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, Mirka Tepšića, zamenika načelnika Zajedničkog štaba za operacije i Senada Mašovića, zamenika načelnika Zajedničkog štaba za resurse.

„Na osnovu prikupljenih dokumenata i informacija postoji osnovana sumnja da su sve ove osobe, protivno Zakonu o odbrani BiH, Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH i drugim relevantnim propisima, naredile ili dozvolile ili nisu sprečile upotrebu i učešće dela Oružanih Snaga BiH na dan 9. januara 2017. godine na ceremoniji u Banjaluci, koju je organizovala Vlada Republike Srpske obležavajući 9. januar kao dan RS, koji je Ustavni sud proglasio neustavnim“, navodi se u saopštenju.

Naročito otežavajuću okolnost predstavlja, stoji u saopštenju, činjenica da su sva prijavljena lica svojim postupcima u potpunosti narušila lanac komandovanja Oružanim snagama BiH.

„Podsećamo da je osnovni princip funkcionisanja svake oružane sile upravo precizan i jasno definisan lanac komandovanja. Lanac komandovanja ključna je pretpostavka efikasnog funkcionisanja svake oružane sile. Njegovo narušavanje ne samo da u pitanje dovodi zakonitost rada OS BiH, već u pitanje dovodi i mogućnost ukupnog funkcionisanja OS BiH koji je nezamisliv bez poštivanja zakonom utvrđenog lanca komandovanja. Na ovaj način, prijavljene osobe direktno su ugrozile posotojanje OS BiH, čime je državi Bosni i Hercegovini nanijeta ogromna šteta“, navode iz ovih stranaka.

Pozvali su Tužilaštvo BiH da ovaj predmet uzme u razmatranje bez ikakvih odlaganja.

„Neprocesuiranje ovakvog nezakonitog delovanja najviših zvaničnika u institucijama BiH, koje čine komandni lanac Oružanih snaga BiH, može imati dalekosežne posledice po ukupnu stabilnost BiH i njen daljnji napredak u svakom pogledu. Očekujemo i od drugih političkih snaga u BiH da jasno i nedvosmisleno daju punu podršku profesionalnom i zakonitom radu pravosudnih tijela BiH u ovom, ali i u svim drugim predmetima“, navodi se u saopštenju.

Ključni uslov za svaki daljnji napredak BiH jeste uspostavljanje i puno poštovanje vladavine prava. Pred zakonom svi moramo biti jednaki. Samo država uspostavljena na takvim principima može biti garant ostvarenja prava svih naroda i građana Bosne i Hercegovine. SDP, DF i GS nastaviće se zalagati za uspostavu takve države i čin podnošenja krivične prijave samo je jedan u nizu poteza ka ostvarenju tog cilja, poručuju iz SDP-a, DF-a i GS-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar