U trendu

Krivokapić i Bregu saglasni: „Komšijska vrata su prva“

PODGORICA – Crna Gora pridaje veliki značaj regionalnoj saradnji kao jednom od prioriteta spoljne politike, značajnom pokretaču ukupnog društveno-ekonomskog napretka, i važnom podsticaju za ubrzanje procesa evropskih integracija, izjavio je danas premijer Zdravko Krivokapić.

Krivokapić je to rekao u razgovoru sa Majlindom Bregu, generalnom sekretarkom Saveta za regionalnu saradnju (RČ) i ponovio posvećenost Crne Gore saradnji sa RČ i pružanju podrške svim aktivnostima usmerenim na snaženje regionalne saradnje i dijaloga.

Privrženost Crne Gore jačanju dobrosusjedskih odnosa, naveo je, ogleda se u aktivnom i konstruktivnom učešću u preko 35 regionalnih organizacija, među kojima je i RČ.

„Neophodno je da prestanemo da živimo u prošlosti. Preduslov da se naš region razvija leži u znanju, veštinama i kompetenciji. Zato smo se mi odlučili za ideju: Evropa sad i Evropa ovde“, rekao je Krivokapić, saopšteno iz je Vlade Crne Gore.

Bregu se saglasila sa Krivokapićevom konstatacijom da je neophodno „izgraditi Evropu sada i ovde, a ne samo čekati da, kako je kazala, Evropa otvori vrata za nas“.

„Ljudi sa Zapadnog Balkana su stručnjaci i profesionalci, sa izvrsnim kompetencijama“, istakla je Bregu.

Krivokapić i Bregu saglasili su se da su „komšijska vrata prva na koja treba da pokucamo“, i dodali da su agende ekonomskog i socijalnog razvoja, ključne za razvoj regiona i njegov put ka EU, kao i da moraju biti praćene adekvatnim odgovorima iz oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar