U trendu

Krivokapić: Nepolitizovati reformu pravosuđa u CG

PODGORICA – Premijer Zdravko Krivokapić pozvao je danas političke aktere da, kako je naveo, ne politizuju usvajanje pravosudnih zakona i da energiju ulože u što hitnije traženje rešenja koja neće biti sporna evropskim partnerima.

Lideri Demokratskog fronta, najuticajnijeg saveza u parlamentarnoj većini, optužili su danas Krivokapića da je odgovoran za povlčenja predloženih zakona o tužilaštvu i zakona o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, o kojima je trebalo sutra da raspravlja Skupština.

Lideri Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević su na ranije danas održanoj konferenciji za novinare poručili da neće učestvovati u radu parlamenta dok ta dva zakona ne budu na dnevnom redu, a očekuju da se to dogodi u prvoj polovini marta.

„Pravosuđe u Crnoj Gori mora biti uređeno po standardima i preporukama Evropske unije, kojoj država teži“, naveo je Krivokapić na svom tviter nalogu.

Dodao je da insistiranje na rešenjima koja neće biti podržana od evropskih partnera su u funkciji politike, a trebalo bi da su u funkciji pravne države.

Naveo je i da parlamentarna delegacija Crne Gore mora što pre da poseti evropske institucije, gde bi im kroz konkretne primere bilo objašnjeno da Crna Gora ne može da zatvori poglavlja 23 i 24 sve dok su na pozicijama isti oni zbog kojih ta poglavlja godinama stoje nezatvorena.

„Da se energija uloži u što hitnije traženje rešenja koja neće biti sporna evropskim partnerima, a ni nama koji smo svedoci da je, upravo zbog takvog pravosuđa, Crna Gora danas u ovakvom stanju”, zaključio je Krivokapić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.