U trendu

Kriza u Makedoniji: Džaferi preuzeo funkciju i u kabinet uneo zastavu Albanije (video)

Novoizabrani predsednik Sobranja Talat Džaferi, iz albanske partije DUI, koji je jutros preuzeo dužnost, po ulasku u svoj kabinet uneo je i zastavu Albanije, što je u delu makedonskih medija protumačeno da je time jasno pokazao svoje namere.

Sudeći prema objavljenim fotografijama, Džaferi je u svoj kabinet uneo dve zastavice Albanije – jedna se nalazi na njegovom stolu, a druga pored slike velikana makedonskog slikarstva Nikole Martinoskog.

Skopski Telegraf prenosi da su tokom jutrošnjeg susreta Džaferija sa šefom Delegacije EU u skoplju Samuelom Žbogarom bile istaknute samo zastave Makedonije i EU.

V.Britanija čestita Džaferiju, poziva na miran prenos vlasti

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova čestitalo je Talatu Džaferiju na izboru za novog predsednika Sobranja i pozvalo na miran prenos vlasti novoj većini predvođenoj SDSM-om Zorana Zaeva.

„Pozivamo sve pojedince, institucije i stranke da omoguće neometan i nenasilan prenos vlasti sa prethodne vladajuće partije na novu koalicionu većinu izabranu u decembru 2016. godine“, kaže se u saopštenju Forin ofisa, prenosi MIA.

Što pre vlada bude formirana, to će pre moći da pređe na primenu hitnih reformi za dobrobit makedonskih građana, dodaje se u saopštenju.

„U vreme povišenih tenzija svi lideri treba da se uzdrže od zapaljivih međunacionalnih tenzija. Svako takvo ponašanje je opasno i suprotno sa interesima makedonskog nacionalnog jedinstva“, saopštava britansko ministarstvo spoljnih poslova.

Takođe se državne institucije pozivaju da posle incidenta od četvrtka deluju bez političkog mešanja.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike