U trendu

Kriza u Makedoniji: Džaferi preuzeo funkciju i u kabinet uneo zastavu Albanije (video)

Novoizabrani predsednik Sobranja Talat Džaferi, iz albanske partije DUI, koji je jutros preuzeo dužnost, po ulasku u svoj kabinet uneo je i zastavu Albanije, što je u delu makedonskih medija protumačeno da je time jasno pokazao svoje namere.

Sudeći prema objavljenim fotografijama, Džaferi je u svoj kabinet uneo dve zastavice Albanije – jedna se nalazi na njegovom stolu, a druga pored slike velikana makedonskog slikarstva Nikole Martinoskog.

Skopski Telegraf prenosi da su tokom jutrošnjeg susreta Džaferija sa šefom Delegacije EU u skoplju Samuelom Žbogarom bile istaknute samo zastave Makedonije i EU.

V.Britanija čestita Džaferiju, poziva na miran prenos vlasti

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova čestitalo je Talatu Džaferiju na izboru za novog predsednika Sobranja i pozvalo na miran prenos vlasti novoj većini predvođenoj SDSM-om Zorana Zaeva.

„Pozivamo sve pojedince, institucije i stranke da omoguće neometan i nenasilan prenos vlasti sa prethodne vladajuće partije na novu koalicionu većinu izabranu u decembru 2016. godine“, kaže se u saopštenju Forin ofisa, prenosi MIA.

Što pre vlada bude formirana, to će pre moći da pređe na primenu hitnih reformi za dobrobit makedonskih građana, dodaje se u saopštenju.

„U vreme povišenih tenzija svi lideri treba da se uzdrže od zapaljivih međunacionalnih tenzija. Svako takvo ponašanje je opasno i suprotno sa interesima makedonskog nacionalnog jedinstva“, saopštava britansko ministarstvo spoljnih poslova.

Takođe se državne institucije pozivaju da posle incidenta od četvrtka deluju bez političkog mešanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.