Kriza u Makedoniji: Zaev neće izbore – traži mandat!

Lider SDSM, najuticajnije opozicione partije, druge po jačini političke partije u Makedoniji, Zoran Zaev apelovao je danas na predsednika Đorđa Ivanova da mandat za sastav nove vlade da toj stranci, upozorivši da bi sve drugo bilo kršenje Ustava.

Zaev je na konferenciji za novinare, nakon što su propali pregovori o vladajućoj koaliciji između VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog i najuticajnije albanske partije DUI Alija Ahmetija, izrazio uverenje da će, kada dobije mandat predsednika Ivanova, obezbediti parlamentarnu većinu i predstaviti novu vladu.

Zaev je novinarima u Skoplju rekao da ima smisla da Ivanov mandat za sastav vlade da SDSM-u.

„Uveren sam da ćemo biti u mogućnosti da formiramo vladu“, rekao je Zaev.

Ivanov ima 10 dana od danas da mandat za sastav nove makedonske vlade ponudi drugoj stranci. Ukoliko mandat dobije Zaev, SDSM će imati 20 dana da pokuša da obezbedi parlamentarnu većinu i predloži sastav vlade.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 11. decembra VMRO Gruevskog je osvjila 51 poslanički mandat, a SDSM 49 mandata. DUI je najuticajnija albanska partija i treća po veličkini politička partija u Makedoniji sa osvojih 10 mandata, značajno manje u odnosu na prethodne izbore.

Zaev, međutim, nije odgovorio na pitanje kako će SDSM reagovati ako Ivanov ne ponudi toj stranci mandat za formiranje vlade.

„Postoje i druga rešenja, ali ja ne bih želeo da ih komentarišem, jer uvek postoji odgovor na nešto što je nemoralno, ilegalano i neustavno“, rekao je Zaev.

Upitan da kaže kakav bi bio odgovor SDSM na platformu albanskih partija, kojom oni traže, između ostalog, da albanski jezik bude ravnopravan sa makedonskim u celoj zemlji, Zaev je rekao da će stav o tome izneti čim dobije mandat.

„Već sam rekao da SDSM ima stav o platformi albanskih partija. Nadam se da ćemo uskoro dobiti mandat, a nakon toga ćemo saopštiti i stavove. Zalažemo se za društvo svih građana. Naš stav je da su građani Makedonije u centru pažnje buduće vlade“, odgovorio Zaev.

Apelujući na Ivanova da mandat za sastav nove vlade da SDSM-u, Zaev je poručio da bi sve drugo, kako je rekao, predstavljalo kršenje Ustava.

Jasno je, rekao je Zaev, da su građani Makedonije glasali za promene.

„Makedoniji je potrebna vlada koja će ujediniti građane, a ne da još više deli. Potrebna je vlada koja će poboljšati kvalitet života za sve i vlada koja će odrediti strateške interese priključenja ka EU i NATO. Mi smo spremni da formiramo vladu koja će sprovesti sporazum iz Pržina i hitne reforme, koje će biti isključivo u službi građana“, poručio je Zaev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.