U trendu

Kumucakos:Ove godine 44 odsto više migranata nego 2018.

ATINA – Zamenik ministra za migracionu politiku Grčke Jorgos Kumucakos rekao je da je ove godine povećan protok migranata za 44 odsto u odnosu na isti period 2018. godine, prenosi agencija ANA-MPA.

Kumucakos je istakao da je prošlog meseca formiran novi „koridor“ protoka migranata i izbeglica između Aleksandropolisa i Samotrake, dodavši da to stvara dodatnik pritisak na ionako teško stanje.

On je optužio prethodnu grčku vladu za slabe rezultate po pitanju readmisije, te je naglasio da Turska nije uspela da iskorene „prstene“ trgovaca ljudima i zbog njenog, kako je naveo, neefikasnog nadzora obale.

Kumucakos je ponovio da njegovo ministarstvo razrađuje predlog na nivou Evropske unije o readmisiji, kao i da je u kontaktu sa Republikom Kipar i drugim državama-članicama Unije kako bi podržali grčki predlog.

Kako je naveo, glavni prioritet grčke vlade predstavlja zaštita granica i strogi nadzor na kritičnim tačkama, kao i smanjenje broja migranata na grčkim ostrvima i ubrzavanje procedure azila zbog efikasnosti i usklađenosti sa međunarodnim pravom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.