U trendu

Lacmanović: Objavljivanje poreskog duga MCP je zloupotreba

PODGORICA – Objavljivanje informacija o poreskom dugu Mitropolije crnogorsko-primorske je zloupotreba službenog položaja od prvih ljudi Poreske uprave, izjavio je Radenko Lacmanović, bivši član Saveta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama u dva mandata.

„Ni zakon nije prepreka da se udovolji šefu partije“, napisao je Lacmanović na svom fejsbuk profilu.

Aktuelnoj vlasti je, smatra on, važno da se priča o navodnoj nezakonitosti u poslovanju Mitropolije i na taj način u javnosti stvara utisak o njenom vaninstitucionalnom delovanju, a ne da se sliju sredstva u državni budžet.

Napominje da je Poreska uprava, od početka primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama iz 2012. godine, sve zahteve za dostavljanje podataka o poreskom dugu svih subjekata, nevezano da li se radi o preduzetnicima, privrednim društvima, pravnim licima ili preduzećima čiji je vlasnik država, odbijala izgovarajući se poreskom tajnom.

„Naime, ovaj organ državne uprave tumačio je član 16 Zakona o poreskoj administraciji koji propisuje poresku tajnu kao prepreku da javnost sazna ko, na koji način i u kojoj meri izmiruje dug prema državi ili to uopšte ne radi. Aktuelni Direktor Poreske uprave je sa saradnicima ubeđivao Savet Agencije čiji sam bio član da je Zakon o poreskoj administraciji lex specialis te da se oni istog moraju držati“, kaže Lacmanović.

Navodi da Savet nije prihvatio ovaj argument i u svim slučajevima poništavao je rešenja koja su se pozivala na poresku tajnu.

„Suočeni sa stavom Saveta Agencije u saglasju sa Poreskom upravom ili ne, poslanici DPS-a su iskoristili 2017. godine priliku da preko noći bez javne rasprave u Zakon o slobodnom pristupu informacijama unesu poresku tajnu, kao razlog za ograničenje pristupu informaciji ili njenom delu. Od tada je Savet Agencije svako rešenje Poreske uprave potvrđivao kojim se zahtev za pristup informacijama odbija pozivajući se na poresku tajnu iz člana 14 ZSPI“, naveo je Lacmanović.

Navodi da ovo znači da u proteklih sedam godina podaci o poreskom dugu bilo kojeg subjekta u Crnoj Gori nisu predstavljali informaciju od prevlađujućeg javnog interesa.

Postupak direktora Poreske uprave, Miomira M. Mugoše, koji je nazvao neodgovornim i ishitrenim, može se, kako smatra Lacmanović, tumačiti samo kao udovoljavanje „zahtevima šefa partije“ da se krene u obračun sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom.

„Ovo prosto znači kršenje iz Zakona o upravnom postupku jer se u toku postupka, pa što je još i gore u samoj najavi istog iznose stavovi i donosi presuda. I pravnom laiku je jasno da poreski dug ne može biti utvrđen bez sprovedenog postupka i donetog rešenja“, ističe Lacmanović i dodaje da bi zbog toga Ministarstvo finansija pod čijom je kontrolom Poreska uprava, kao i nadležni Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, morali da utvrde odgovornost Mugoše i njegovih saradnika. Dokaz da se radi o neozbiljnom, ishitrenom i neodgovornom postupku je i činjenica da Poreska uprava konstatuje da je Mitropolija crnogosko-primorska najveći poreski dužnik od svih verskih zajednica, a da ni kod jedne postupak nije sproveden, već se tek najavljuje, kaže Lazmanović, prenele su podgoričke Vijesti.

Da se, kako dodaje, ne radi o stvarnoj nameri poštovanja zakona i naplati eventualnog poreskog duga, pokazuje i brza reakcija potpredsednika vlade zaduženog za ekonomsku politiku, koji je samu najavu da je neko spreman da plati to što se stavlja na teret Mitropoliji crmogorsko-primorskoj „dočekao na nož i stavio na teren dnevne politike“.

Pitanje koje se postavlja, navodi Lacmanović, je zbog čega se Mitropolija nikada nije našla na spisku poreskih dužnika, pa ni u novembru prošle godine kada su objavljeni poslednji podaci o 100 najvećih subjekata koji ne izmiriju obaveze prema budžetu Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.