U trendu

Lekić oštro kritikovao premijera i vladu

PODGORICA – Poslanik i predsednik Demosa, članice vladajuće koalicije, Miodrag Lekić oštro je danas kritikovao aktuelnu vladu i premijera Zdravka Krivokapića i poručio da je u Crnoj Gori neophodno uzdići nivo državno institucionalne kulture kako bi dobila više na ozbiljnosti i ugledu.

Lekić je u saopštenju dostvljenom medijima, naveo da na to ukazuju jučerašnje scene na britanskom brodu i sa uglednom gošćom iz Velike Britanije.

Prvo, ističe, pada u oči problematičnost, kako u formi tako i suštini, potpisivanje međudržavnih ugovora na palubi broda a ne u državnim institicijama Crne Gore.

“Makar potpisivanje državnih ugovora na brodu bio i određeni napredak u odnosu na predstavnike ranije vlasti koji su znali i da važne ekonomske ugovore za zemlju sklope u podgoričkom kafiću, sasvim je jasno da je mesto za čin potisivanje ugovora u ime države jedino u adekvatnim državnim institucijama. Diplomatski prijem, nakon potisivanja, je nešto drugo”, naveo je Lekić.

Ako bi se, ističe Lekić, nastavila praksa pretvaranja državnih institucija u palube inostranih brodova, možemo samo zamisliti kakva bi se političko obaveštajna prašina podigala da se nešto potpisivalo na ruskom brodu u barskoj luci.

U tom slučaju, razume se, takođe neprihvatljivom, bi verovatno žestoko protestvovali i akteri potpisivanja ugovora u kafiću sa ruskim tajkunima, koji su u međuvremnu napravili transfer prema “drugim vrednostima”, naveo je Lekić i dodao da ovaj kritički stav saopštava i u svojstvu predsednika skupštinskog Odbora za međunarodne odnose.

Ovo, poručio je, jeste apel da se ubuduće obrati pažnja na značaj državno-međunarodnih pravila, institucionalne kulture i javno izgovorenih reči zvaničnika.

Krivokapić je sa još nekim zvaničnicima vlade proslavio sinoć rođendan kraljice Elizabete na fregati britanske Kraljevske ratne mornarice Ričmond, a iz Ambasade te zemlje u Podgorici je saopšteno da je tom prilikom potpisano više dokumenata o partnerstvu dveju zemalja u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, sajber bezbednosti i životne sredine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.