U trendu

Lider SDP u BiH: Koalicija Osmorka će imati dodatne razgovore sa Dodikom i Čovićem

Predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić izjavio je danas da će koalicija „Osmorka“ pre predlaganja kandidata za ministre u Savetu ministara BiH obaviti dodatne konsultacije sa liderima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Draganom Čovićem.

Nikšić je posle sastanka stranaka koje čine probosansku koaliciju „Osmorka“, održanom u Zenici, rekao da je sa HDZ-om i SNSD-om potpisan sporazum o principima i načelima formiranja vlasti na državnom nivou, kao i u Federaciji BiH.

„Desile su se neke stvari koje odudaraju od sporazuma, od ambijenta kojeg smo imali“, rekao je Nikšić.

Prema njegovim rečima, pre predlaganja kandidata za ministre u Savetu ministara BiH sa Dodikom i Čovićem će se razgovarati kako bi se „popravio ambijent i realizovao sporazum“.

„Dogovor nije upitan. Potpisali smo sporazum. Upitni su neki potezi. Da li ćemo u ovom periodu imati nove tenzije, sukobljavanje? Kada smo krenuli u ovo rekli smo da želimo saradjivati i donositi odluke od kojih će gradjani imati korist“, kazao je Nikšić.

Dodao je da SDP i on lično neće izdati interes BiH.

Lider Bosanskohercegovačke inicijative Fuad Kasumović najavio je izmenu propisa kada je reč o izboru izvršne vlasti Federacije BiH u Domu naroda.

„Reći ću vam jednu tajnu. Neće biti nikakvih problema oko Doma naroda. Veoma brzo sledi izmjena propisa, kako se to imenuje“, rekao je Kasumović.

Na pitanje da li misli na visokog predstavnika, Kasumović je rekao da je „pametnom dovoljno i išaret (znak), dodavši da će „narednih par dana sve biti deblokirano“.

Predsednik i potpredsednici Federacije BiH imenuju vladu, koju treba da potvrde Predstavnički dom i Dom naroda Federacije BiH.

„Osmorka“ sa HDZ-om ima većinu u oba doma Parlamenta FBiH, ali nema u Klubu Bošnjaka u Domu naroda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.