U trendu

Linde: MKD da nastavi sa reformama, podržavamo EU integracije

SKOPLJE – Ključno je da Severna Makedonija nastavi sa intenzivnim reformama u sudstvu i borbi protiv korupcije, kao i u obaveštajnom sektoru, izjavila je ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde na zajedničkoj konferenciji za medije sa makedonskim ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim, prenosi MIA.

Linde je rekla da će Švedska nastaviti da podržava proces evropskih integracija regiona.

„Švedska učestvuje u raspravi o reviziji procesa proširenja, i dalje ćemo podržavati integraciju Severne Makedonije. Demokratija je izazov i problem u mnogim delovima sveta, uključujući i Evropu. Švedska se zalaže za pozitivniji pristup i pružićemo zemlji podršku u razvoju medija i sloboda“, navela je Linde tokom današnjeg boravka u Skoplju.

Ona je navela da je istorijski Prespanski sporazum od suštinskog značaja, stavljajući naglasak na konstruktivnu ulogu Severne Makedonije.

„Komisija je preporučila početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom. Svesna sam razočarenja nakon što odluka nije usvojena uprkos naporima koje je uložila Severna Makedonija, uključujući poemnu imena“, navela je Linde.

Linde je takođe navela da je tokom susreta sa Dimitrovim bila upoznata sa reformskom agendom zemlje, a razgovarali su i o zajedničkoj evropskoj budućnosti.

„Švedska i Severna Makedonija imaju odlične bilateralne odnose. Švedska obezbeđuje značajnu razvojnu pomoć za Severnu Makedoniju i njen ekonomski razvoj, za ljudska prava i kvalitetnu životnu sredinu“, rekla je Linde.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.