U trendu

Litije širom CG, u Podgorici mitropolit kijevski Onufrije

PODGORICA – U više gradova Crne Gore i večeras su održani molebni i litije u znak protesta zbog spornog Zakona o slobodi veroispovesti, a litiju u Podgorici predvodili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i mitropolit kijevski Onufrije.

Mitropolit Onufrije kazao je nakon litije da je, kada je dobio poziv od mitropolita Amfilohija da dođe u Crnu Goru, imao sliku o Crnogorcima koja se formirala dok je učio bogosloviju.

„Zapamtio sam da je narod hrabar i silan. Ali kad sam došao ovde i video veliki broj ljudi, shvatio sam da ste lepši i blagorodniji nego što sam zamišljao“, rekao je Onufrije.

On je poručio da onaj „ko je s Hristom, njega ne može nikakvo zlo da nadvlada“, prenose Vijesti.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je nakon litije da je mitropolit iz Ukrajine doneo blagoslov Svetog Vladimira, duhovnog oca svih slovenskih naroda, koji je 988. krstio ruski narod u Dnjepru.

Amfilohije je rekao da je najlepši narod koji se pojavljuje narod u Crnoj Gori, koji u miru, ljubavi i slozi obnavlja dušu Crne Gore.

„Ono što izraste na stradanju i raspeću večno je i neprolazno“, kazao je Amfilohije.

Prema njegovim rečima, stiče se utisak da iz „zvaničnih televizija“ još nisu došli da snime litiju koja utemeljuje budućnost Crne Gore.

U Nikšiću su građani u litiji prošetali centralnim gradskim ulicama od Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog.

Litiju u Mojkovcu predvodio je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, a u Beranama jeromonah Ilarion, iguman manastira Draganac na KiM.

Okupljene je blagoslovio jeromonah Evstatije, sabrat manastira Đurdevi stupovi, koji je poručio da oni ne brane „samo crkvu već i ljudsko dostojanstvo, pravni poredak države a time i samu državu“, prenosi RTCG.

Građani su se, između ostalog, okupili i u Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Nikšiću, Plužinama, Žabljaku, Baru, Pljevljima i Herceg Novom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.