U trendu

Ljubić ponovo pokreće pitanje Herceg Bosne

Božo Ljubić, kandidat za izbore u Hrvatskoj 11. septembra iz BiH ponovo je aktuelizovao pitanje obnavljanja Republike Herceg Bosne, istakavši da je s obzirom na situaciju u BiH to aktuelnije nego ikada u poslednjih 20 godina.

Da nije reč o nekoordinisanom istupu, potvrdio je hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović, koji je za Hrvate u toj državi rekao da treba da se okupe oko jedne ideje, pa neka to bude „ideja Hrvatske Republike Herceg-Bosne“, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Ljubić je o obnavljanju Herceg Bosne govorio prošlog vikenda, a sada je kao predsednik Glavnog veća Hrvatskog narodnog sabora BiH, čestitao „svim Hrvaticama i Hrvatima 23. godišnjicu nekadašnje paradržave, Hrvatske republike Herceg-Bosne“.

Inače, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je sinoć za RTS da je BiH nefunkcionalna država, ali da taj entitet ne bi imao ništa protiv da to bude unija tri države, odnosno naroda – bosnjačkog, srpskog i hrvatskog.

Jutarnji potencira da je Ljubićev istup značajan jer je on bio zastupnik HDZ-a u rapuštenom sazivu Sabora, a u sadašnjoj kampanji je prvi na HDZ-ovoj listi za dijasporu, u 11. jedinici.

Dakle, očito osoba od poverenja predsednika HDZ-a Andreja Plenkovića, koji je, nešto ranije, na predizbornom skupu u Mostaru izbegao na bilo koji način da spomene Herceg Bosnu.

Štaviše, piše ovaj zagrebački devnik, Plenković je izrazio podršku Hrvatske reformi Ustava BiH, a potom istakao i da je za Hrvatsku strateško spoljnopolitičko pitanje – pravo Hrvata u BiH i celovitost BiH.

„BiH mora postati funkcionalna država, uz osiguranje pune ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda I građana. Za to je nužna ustavna reforma koja će se zasnivati na načelima federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja, kao što naglašavaju i rezolucije Evropskog parlamenta“, rekao je šef HDZ-a.

Za razliku od Plenkovića, Ljubić je javnosti uputio javni proglas u kojem nije samo glorifikovao Herceg Bosnu, nego i najavio da nije isključena obnova te tvorevine.

Herceg Bosna je, napisao je, ugrađena u temelje i Federacije i današnje BiH, na osnovu Vašingtonskih i Dejtonskih mirovnih sporazuma.

Kako su ti međunarodni sporazumi prekršeni na štetu Hrvata, politički predstavnici Hrvata imaju političko utemeljenje da traže rešenja za uređeje države o meri tri konstitutivna naroda.

Jutarnji podseća da zatim sledi upozorenje: „Međutim, ako za to nema volje ni spremnosti kod naših partnera iz druga dva naroda, onda u skladu s međunarodnim pravom, imamo pravo da tražimo vraćanje na stanje “status quo ante“, tj. na stanje pre sklapanja tih sporazuma, a to je Hrvatska Republika Herceg Bosna“, napisao je glavni izborni kandidat HDZ-a.

I za kraj je usledilo Ljubićevo optimistično obrazloženje prema kojem „Hrvatska Republika Herceg-Bosna nije ugašena niti je napuštena, a s obzirom na stanje države BiH i sve što se danas događa i sa strane političkog Sarajeva i sa strane Banjaluke, Herceg-Bosna je danas aktualnija nego ikada zadnjih 20 godina“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar