U trendu

Ljubljana:Povređena 4 policajca, uhapšena 3 demonstranta

LJUBLJANA – Tokom večerašnjih neprijavljenih prostesta protiv mera vlade u Ljubljani u sukobu demonstranata s policijom povređena su četvorica pripadnika specijalne policije, a uhapššeno je nekoliko izgrednika, saopštio je ministar unutarašnjih poslova Aleš Hojs.

Hojs je reako da je u neprijavljenim protestima na kraju učestvovalo od 400 do 600 ljudi koje je nazvao „anarhistima“, dodavši da su među njima zapaženi i ekstremni pripadnici navijačkih grupa, kao elementi „podzemlja“, a policiju su napadali fizički i granitnim kockama, pa je ona bila prisiljena da upotrebi vodeni top i druga sredstva prisile, prenosi agencija Hina.

Policija je uhapsila tri osobe na licu mesta, a ima dosta snimljenog materijala, naveo je Hojs, dodavši kako očekuje da će „biti procesuirani“ svi koji su napadali policiju i učestvovali u okupljanju zabranjenom u vreme epidemije i „u danu kad je od kovida-19 umrlo 30 ljudi“.

Neprijavljene proteste najavila je za popodne preko društvenih mreža grupa koja se nazvala „Anonymous Slovenija“, od čijeg delovanja su se već distancirale grupe koje već mesecima petkom popodne u Ljubljani zahtevaju ostavku vlade na tzv. „biciklističkim protestima“.

Hojs je, međutim, rekao da su popodnevne demonstracije i napadi na policiju bili „podstaknuti“ i protestima koji se u slovenačkoj prestonici odvijaju već više meseci, da su ih motivisali i napadi na vladu preko njoj nesklonih medija i od strane čelnika opozicionih stranaka koji se od takvih protesta ne distanciraju.

Hojs je rekao i da takvi nasilni prostesti i napadi na policiju ne priliče Sloveniji i da ih većina stanovništva neće podržati, nego se odgovorno ponaša u vreme epidemije i pridržva svih restriktivnih mera.

Prema pisanju slovenačkih medija, do početka izgreda došlo je nakon što je policija pokušala da uhapsi neke demonstrante koji su dobacivali pripadnicima policije ili ih vređali, a kasnije su napadnute i neke novinarske ekipe koje su pratile događanje, a ranjeno je i više demonstranata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.