Lukač: Policija 2020. pronašla 17.000 migranata u RS

BANJALUKA – Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da su policijski službenici tokom prošle godine na teritoriji RS pronašli i stavili pod kontrolu više od 17.000 migranata.

U istom periodu, tvrdi Lukač, migranti su u RS počinili samo 12 krivičnih dela, što govori o tome da je Policija RS po ovom pitanju svoj posao radila veoma dobro, dok je, kako dodaje, taj broj krivičnih dela u Federaciji BiH desi u toku jedne sedmice.

Lukač je podsetio da je u 2019. godini policija na teritoriji Srpske pronašla oko 5.000 migranata, što znači da je broj migranata u prošloj godini statistički gledano za 250 odsto veći, prenosi RTRS.

„Samim tim, vidljivo je da je Policija Republike Srpske predanim radom na terenu uspela da sačuva bezbednost u Republici Srpskoj“, istakao je Lukač.

On je naglasio da migranti i dalje dolaze u RS.

„Svakako da se odluka Vlade da nema kampova i prihvatnih centara na teritoriji Srpske pokazala dobrom, jer mi nemamo ni mogućnost ni resurse da pravimo kampove, da brinemo o migrantima i da u takvim okolnostima garantujemo bezbjednost našim građanima“, rekao je.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske je dodao da nijedna lokalna zajednica ne želi u svojoj blizini takve kampove.

„S druge strane, moramo biti otvoreni i reći da ovi migranti ne dolaze na teritoriju Srpske da bi ostali u Srpskoj ili u BiH, već žele da idu u Evropu. Zbog toga nije pošteno da se zatvore granice Evrope i da se kaže da migranti treba ovde da ostanu“, zaključio je Lukač.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.