U trendu

Mađarska: Protest Ukrajini zbog ometanja isporuke gasa

BUDIMPEŠTA – Mađarsko ministarstvo spoljnih poslova je pozvalo danas ukrajinskog ambasadora kako bi mu uručilo protest zbog „pokušaja te zemlje da ometa dugoročno snabdevanje Mađarske gasom“, što Mađarska vidi kao kršenje svog suvereniteta, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Mađarski ministar je u postu na Fejsbuku napisao da je Mađarska juče potpisala 15-godišnji ugovor o snabdevanju gasom sa ruskim energetskim gigantom Gaspromom, obećavajući da će svake godine kupovati 4,5 milijardi kubnih metara gasa tokom naredne decenije, prenosi mađarska agencija MTI.

Isporuke će stizati preko Srbije i Austrije, navodi se u ugovoru.
Kao odgovor na to, ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje, navodeći da će se obratiti Evropskoj komisiji i odložiti sastanak Mađarsko-ukrajinskog ekonomskog odbora.

Ukrajina je saopštila da se tim ugovorom, kojim se izbegavaju ukrajinske tranzitne rute, krše načela mađarsko-ukrajinskog osnovnog ugovora iz 1991. godine.

Sijarto je, međutim, nazvao „nečuvenom“ najavu Kijeva da će se obratiti EK u vezi sa ovim pitanjem.

„Ukrajinci nemaju ništa sa našim ugovorima i njihovim sadržajem“, poručio je Sijarto, dodajući da Mađarska to doživljava kao kršenje suvereniteta i nacionalne bezbednosti, i kao pokušaj da se ometa snabdevanje Mađarske gasom.

Ovaj potez je, prema rečima Sijarta, izrazito neprijateljski nakon podrške koju je Mađarska obezbedila Ukrajini, od isporuke ventilatora i medicinske opreme za lečenje vojnika, do pomoći dečijim kampovima i podrške investicijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.