U trendu

Makedonci pripremaju teren za postavljanje ograde na granici sa Grčkom

Nakon terorističkih napada u Parizu makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova pojačalo je kontrolu izbeglica i migranata koji u tu zemlju ulaze iz Grčke, a na osnovu odluke državnog Saveta za bezbednost od danas je počelo raščišćavanje zemljišta u graničnom pojasu sa Grčkom kod Đevđelije, radi eventualnog postavljanja žičane ograde, objavili su makedonski mediji.

Savet za bezbednost, na čijem je čelu makedonski predsednik Đorđe Ivanov, doneo je u nedelju odluku da se makedonska vojska odmah angažuje na pripremi za raščišćavanje terena za moguće postavljanje ograde „čiji cilj ne bi bio zatvaranje granice sa Grčkom, već ograničavanje protoka migranata u saglasnosti sa brojem izbeglica-migranata koje bi prihvatile evropske zemlje u koje su se uputili“.

Kabinet makedonskog predsednika je u saopštenju dostavljenom medijima naveo da bi „korak podizanja ograde na granici sa Grčkom bio preduzet samo u krajnjem slučaju, ukoliko bi zemlje u koje se upućuju migranti značajno smanjile protok migranata, zbog čega bi Makedonija bila dovedena u situaciju da se suoči sa izazovom dužeg ostanka nekontrolisanog broja migranata“.

Odluku o postavljanju žice donosi predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, a sve pripreme koje su počele još danas preduzete su da bi se ograda, koja bi bila u tri nivoa, mogla postaviti za osam sati nakon takvog eventualnog naloga koji bi bio dat makedonskoj armiji.

U Makedoniji je od avgusta, zbog velikog priliva izbeglica sa Bliskog istoka, na snazi vanredno stanje uz južnu i severnu granicu, sa Grčkom i sa Srbijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.