U trendu

Makedonija traži od Srbije da ne koristi ime BJRM

Makedonsko ministarstvo spoljnih poslova tražilo je od Srbije da ne koristi „sramno“ ime „Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija“, već njen ustavni naziv „Republika Makedonija“.

Makedonska novinska agencija MIA navodi da je saopštenje izdato kao reakcija na upotrebu skraćenice BJRM na priznanicama za putarinu u Srbiji.

„Upotreba reference i njene skraćenice umesto ustavnog imena Republika Makedonija protivna je diplomatskim odnosima Makedonije i Srbije. Tu nesaglasnost treba odmah ispraviti. Verujemo da ta provokacije koja šteti osećanjima gradjana Makedonije, ne održava dobrosusedske odnose. Neprikladno i sramno je da susedi koriste ‘uvredljiva’ imena“, navelo je makedonsko ministarstvo.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je početkom ove godine u intervjuu agenciji Beta rekao da je Srbija pogrešila što je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom, dok je Makedonija priznala nezavisnost Kosova.

Dačić je rekao da će Beograd u bilateralnim odnosima sa Skopljem upotrebljavati ustavno ime, ali da će mulilataralno koristiti skraćenicu BJRM koje se upotrebljava u EU i UN.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar