U trendu

Mala šteta od zemljotresa u Rumuniji

Zemljotres magnitude 5,7 koji se danas oko 14.17 sati dogodio u Rumuniji, a osetili su ga stanovnici Istočnje Evrope, načinio je malu štetu u epicentralnom području, prenela je agencija Frans pres.

Rumunske hitne službe izvršile su pregled terena u gradu Targu Džiu i okolini posle poziva da ima pukotina na nekim zgradama, ali su konstatovale samo manju štetu. 

Američki geološki institut USGS je naveo da se zemljotres dogodi u okrugu Gorž, na veoma maloj dubini od 10 kilometara ispod poovršine tla.

Usledila su još dva zemljotesa u 14.21 i 14.26, magnitude 3,9 i 3,3, a zatim niz slabijih.

Ovo je drugi uzastopni dan zemljotresa u Rumuniji: u ponedeljak se zemljotres magnitude 5,2 dogodio nedaleko od mesta Drobeta-Turnu Severin, od hidrocentrale Đerdap na Dunavu.

Stručnjaci smatraju da potresi u Rumuniji nisu povezani sa smrtonosnim zemljotresom koji je pre nedelju dana razorio istok Turske i sever Sirije.

Rumunija koja je na više raseda, nalazi se medju evropskim zemljama napodložnijim zemljotresima. U martu 1977. godine većinom u Bukureštu je od zemljotresa magnitude 7,2 poginulo više od 1.570 ljudi, a povređeno je 11.000, te je potom veliki deo glavnog grada Rumunije ponovo građen, ali znatno kvalitetnije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar