Mandić:DF načelno prihvatio predlog mandatra o formiranju

PODGORICA – Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić potvrdio je večeras Tanjugu da je taj savez dobio i načelno prihvatio ponudu mandatara Zdravka Krivokapića o podeli ministarstava, koja podrazumeva da tom političkoj grupaciji pripada osam resora i jedno mesto potpredsednika u novoj vladi.
Podgorički portal Borba piše da je načelni dogovor lidera DF-a da Nova srpska demokratija, čiji je predsednik Mandić, dobije resore Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva ekonomije i Ministarstva za planiranje prostora i građevinarstvo (nastalo podelom MORT-a).
Pokret za promene imenovaće predstavnika za potpredsednika Vlade za demokratsku tranziciju i reforme i resor Ministarstva prosvete.
Demokratska narodna partija dobiće Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo javne uprave, a Socijalistička narodna partija Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo sporta i mladih.

U pismu mandataru Krivokapiću, lideri DF-a poručili su da su zajedno odlučili da vrate ponuđeno Ministarstvo nauke, kao što su mu, kako ističu, prepustili i druge dve važne funkcije u vladi – resor finansija i mesto Generalnog sekretara Vlade.
“Što se tiče nas, to ministarstvo možete slobodno da ustupite nekoj drugoj stranci koja nije dobila svoje mesto u vladi ili da ga date nekome od nestranačkih ličnosti za koga smatrate da je adekvatno rešenje za taj resor”, porucili su lideri DF-a Krivokapiću.

Istakli su da i ovim činom vraćanja ministarstva koje im je ponuđeno, što je, ukazuju, retkost u političkoj praksi, žele zapravo celokupnoj javnosti da poruče da im nisu važne fotelje.

Oni su ponovili da su im najvažniji principi i jasno distanciranje u odnosu na dosadašnju “jagmu i grabež za svaku funkciju, što je bila glavna karakteristika palog autokratskog režima”.
Naveli su i da će o konačnosti ove odluke i imenima kandidata, mandatara obavestiti naknadno nakon sprovedenih obaveznih stranačkih procedura.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.