U trendu

Manifestacija „Dani Srbije u Srpskoj“

BANJALUKA – Manifestacija „Dani Srbije u Srpskoj“ svečano će biti otvorena večeras u Narodnom pozorištu Republike Srpske gde će tim povodom biti izvedena baletska predstava „Ko to tamo peva“ Narodnog pozorišta u Beogradu.

Reč je o manifestaciji koja se održava po prvi put, rečeno je danas na konferenciji u Narodnom pozorištu Republike Srpske na kojoj je direktor tog pozorišta Nenad Novaković rekao da je skoro četiri, pet godina pregovarao sa Konstantinom Kostjukovim da balet iz Beograda dođe u Banjuluku i da je presrećan što će se večeras banjalučkoj publici predstaviti prvaci Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

„Dani Srbije u Srpskoj se prvi put organizuju, a Dani Republike Srpske u Srbiji ušli su već u svoju osmu godinu postojanja, a dok ovo govorim održavaju se Dani kulture Srbije i Republike Srpske u Austriji. Možemo zaključiti da je u pitanju jedno ozbiljno prožimanje kultura bez čega jednostavno ne možemo“, dodao je Novaković.

Upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić Kominac je, piše u saopštenju, rekla da je velika čast i radost da Narodno pozorište u Beogradu, kao centralna kulturna ustanova Srbije, nastavi svoju dobru saradnju sa Narodnim pozorištem u Banjaluci.

„Posebno sam ponosna što je reč o predstavi ‘Ko to tamo peva’, koja je izuzetno kvalitetna i u kojoj igra veliki broj naših istaknutih baletskih igrača. Ovde sam dolazila kao reditelj predstava koje su igrale na Teatar festu, a sada moja sreća je beskrajna jer počinje jedna nova vrsta saradnje koja će se nastaviti dečijom kamernom operom Bastijen i Bastijena, koja će takođe biti jedan novi žanr za naše drage Banjalučane i Republiku Srpsku“, rekla je ona.

U pitanju je, dodala je, interaktivna dečija opera Volfganga Amadeusa Mocarta.

Pomoćnica ministra za kulturu u Vladi RS Tanja Đaković je podsetila je da je još 2013. godine sa idejom da se RS sa svim svojim potencijalima predstavi u Srbiji, pokrenuta manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“.

„Manifestacija koja započinje večeras u Narodom pozorištu RS, pokazuje da je ovo uzajaman i prirodan proces, i ona ustvari predstavlja jedan vid produbljivanja i učvršćivanja veza između Srbije i Srpske“, dodala je ona.

Pomoćnica ministra kulture i informisanja u Vladi Srbije za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture Asja Drača Muntean, rekla je da je program manifestacije „Dani Srbije u Srpskoj“ vrlo reprezentativan.

„Učestvuju naše četiri nacionalne ustanove kulture. Tako na jednom mestu imate Narodno pozorište u Beogradu, Beogradsku filharmoniju, Ansambl Venac i Galeriju Matice Srpske. To je zaista jedna promocija na koju smo mi ponosni i nadamo se da će građani u Republici Srpskoj uživati u onome što oni imaju da ponude“, naglasila je Drača Muntean.

Direktor Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Konstantin Kostjukov je rekao da uvek rado dolazi u Banjuluku zbog topline koju ona pruža i ublike koja je, dodao je, uvek željna da vidi našu umetnost.

„Baletska predstava koju će publika imati priliku večeras da vidi, ‘Ko to tamo peva’, dobila je mnogo nagrada svuda u svetu: Kolumbiji, Italiji, Meskiku… Svuda gde smo gostovali sa ovom predstavom, ostvarili smo zapažen uspeh“, istakao je Kostjukov, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.