Marović: CG nemoguća bez svoje crkve, MCP simbol Crne Gore

PODGORICA – Svetozar Marović, nekada drugi čovek vladajućeg crnogorskog DPS-a i blizak saradnik aktuelnog predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, u prvom pojavljivanju „uživo“ nakon što je sa crnogorskim pravosuđem postigao sporazum o priznanju krivice i zbog čega je osuđen na zatvorsku kaznu, izjavio je da „Crna Gora nije moguća bez naroda, bez demokratije i svoje crkve“ te da „nije tačno da Crna Gora nije moguća bez ove vlasti“.

SPC je, za Marovića, „kanonska crkva“, a Mitropolija crnogorsko-primorska „simbol Crne Gore“.

U uključenju „Instagram-uživo“ kontroverznog crnogorskog biznismena Duška Kneževića, koji je otkrio navodnu aferu „Koverta“ u koju su uključeni predstavnici DPS i koji se, dok ga potražuje Crna Gora zbog navodnih malverzacija na njenoj teritoriji, nalazi u Londonu, Marović je, govoreći o zakonu o slobodi veroispovesti, naveo da je sličan zakon planiran i ranije, ali da je povučen kada su se, kako je rekao, pobunili on i tadašnji predsednik Crne Gore, Filip Vujanović.

Zakon, smatra, treba povući, a zahtevi vlasti u vezi sa zakonom su „neozbiljni i tragični“.

On tvrdi da sukob predsednika Crne Gore Mila Đukanovića sa SPC proističe iz njegove „ideološke pozicije i političkog plana“, jer, kako kaže, Đukanović smatra da će na taj način „zaokružiti crnogorski identitet i državu“.

U toj interpretaciji, Crna Gora je samo „crnogorska“ i onih građana koji su Crnogorci i glasaju za DPS, smatra Marović.

Marović je podsetio da je mitropolit Amfilohije vodio njega i Mila Đukanovića da dobiju blagoslov od tadašnjeg patrijarha srpskog Pavla i navodeći kako smatra da je Amfilohije imao razumevanja za brojna politička i javna pitanja.

Kako ističe, spreman je da potpiše proglas Zdravka Krivokapića, nosioca opozicione koalicije „Za budućnost Crne Gore“ jer on „pruža ruke pomirenja“.

Inače, Marović se nakon hapšenja 2016. nagodio sa crnogorskim Specijalnim tužilaštvom da „odsluži“ tri godine i deset meseci zatvora, a pristao je i da opštini Budva vrati 1,1 milion evra koliko je tužilaštvo procenilo da je „stavio u džep“ kao i da uplati 100 hiljada evra u humanitarne svrhe.

Kada je pušen iz pritvora nakon nagodbe, Marović se sklonio iz Crne Gore i trenutno se nalazi u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.