U trendu

Matić u Gruborima: Odavde je krenula politika pomirenja

KNIN – U Plavnu i Gruborima kod Knina danas je održana komemoracija ubijen srpskim civilima tokom vojno-policijske akcije Oluja 1995. na kojoj je izaslanik srpskog predsednika Veran Matić rekao da je upravo sa ovog mesta prošle godine krenula politika pomirenja.

Matić je naveo da je Hrvatska „zakazala prema Gruborima u svemu u čemu je mogla“, ali da je s obnovom Grubora pokazala da na kraju nije u svemu zakazala.

„Do sada je država u odnosu prema Gruborima zakazala u svemu u čemu je mogla – sprečavanju masakra i paljenja sela,
kažnjavanju onih koji su zločin počinili, nije omogućila povratke, ometala je pravdu, na kraju je i sud priznao da se zločin dogodio, ali da on ne raspolaže dokazima na osnovih kojih bi mogao kazniti odgovorne i počinioce“, naveo je Matić.

Kako je dodao, „s obnovom Grubora, koja se pomakla s mrtve tačke od prošle godine, kada je upravo s ovog mesta krenula nova politika pomirenja, Hrvatska je pokazala da na kraju nije u svemu zakazala kada je u pitanju ovaj kraj“.

Matić je naglasio da povratak nekadašnjih meštana ne može nikome da bude pretnja niti ikoga da ugrožava.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac ocenio je da su Grubori jedno od mesta na kojima se gradi svest o potrebi opraštanja i pomirenja.

„Mi sve činimo da tih mesta u Hrvatskoj bude još više. Mnogo radikalnije treba pristupiti obnovi ovih prostora kada su u pitanju javna rasveta, javni prevoz, kao i razvoj i socijalna zaštita“, poručio je Pupovac, preneli su hrvatski mediji.

Komemoracija je počela polaganjem ruža pored krsta postavljenog za 32 žrtve iz Plavnog, a nastavila se u zaseoku Grubori kod spomen-obeležja postavljenog za šestero ubijenih civila.

Zbog ubistva šestero srpskih staraca u Gruborima u dva navrata sudilo se Frani Drlji i Boži Krajini, bivšim pripadnicima ATJ-a Lučko, ali su oni oslobođeni krivice zbog, kako se tvrdi, nedostatka dokaza.

U obrazloženju presude Vrhovni sud je jasno naveo da se zločin u Gruborima pokušao zataškati.

Potpredsednik hrvatske vlade iz reda manjina Boris Milošević je poručio da je važno da mržnja prestane i ne prenosi se na nove generacije, jer samo tako možemo graditi bolju Hrvatsku.

„Nažalost, svi koji znaju šta se dogodilo u Gruborima pre 26 godina, odabrali su ćutanje, odabrali su da štite one koji su počinili zločin. Oni koji su odabrali ćutanje i oni koji su počinili zločin, kao i svi mi ovde, treba da budemo svesni vrednosti ljudskoga života, pa i u ratu, kada se gine“, kazao je Milošević. Istakao je da nema tog opravdanja i nema tog višeg cilja koji može opravdati ubijanje starih i nemoćnih civila.

Kako je naveo, ne treba deliti žrtve, ali ni zločine jednih opravdavati zločinima drugih.

Dodao je da samo praštanje nije legitimacija zločina niti znači zaborav, već znači „da smo se odlučili za budućnost i nadu“.

Potpredsednica SNV i saborska zastupnica SDŠ Anja Šimpraga rekla je da oni koji su nekažnjeno počinili strašan zločin nisu računali na to da će se žive duše koje su odande prognane vratiti.

I ona je istakla da je država napokon započela s obnovom Grubora i kako su već učinjeni prvi koraci u tom pravcu.

Komemoraciju su organizovali Srpsko narodno veće (SNV) i Veće srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.