U trendu

Mediji: SAD planiraju sankcije za još 52 osobe iz RS, ali i Federacije BiH

 SAD bi u narednom periodu mogle da uvedu sankcije osobama sa nižih nivoa vlasti ili direktnim izvršiocima koruptivnih dela, posebno ljudima ili kompanijama koje su „na terenu“ provodile dela koja se stavljaju na teret srpskom članu predsedništva BiH Miloradu Dodiku, preneo je danas sarajevski portal Kliks (Klix.ba)

Prema tom izvoru, brojku od 52 imena kompletiraće političari i tajkuni, ne samo iz Republike Srpske, već i Sarajeva i BiH.

Vlasti SAD su 5. januara proširile sankcije za člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, banjalučku Alternativnu televiziju, bivšeg predsednika Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) Milana Tegeltiju i njegovu suprugu, kao i predsednika Pokreta demokratske akcije (PDA) i direktora rudnika Banovići Mirsada Kukića.

Sankcije uvedene Dodiku i ATV-u usmerene na imovinu i finansijske tokove, dok je bračnom paru Tegeltija i Kukić zabranjen ulazak u SAD.

Dodika je ranije sankcionisalo i Ministarstvo spoljnih poslova SAD-a, zbog čega nije mogao dobiti vizu za tu zemlju.

Prema novim sankcijama, osim za ugrožavanje Dejtona i urušavanja državnih institucija, Dodik se tereti da je uspostavio „patronažnu mrežu“ u BiH i regionu, od koje imaju koristi on i njegovi saradnici.

Kao jedan od primera njegovih koruptivnih radnji je to što je davao vladine ugovore i monopole u Republici Srpskoj direktno bliskim poslovnim saradnicima.

Dodik se svojim koruptivnim prihodima bavio podmićivanjem i dodatnim koruptivnim aktivnostima kako bi ostvario svoje lične interese na štetu gradjana u Republici Srpskoj, navedeno je u obrazloženju sankcija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.