U trendu

Mediji: Šef Izbornog štaba Kitarović biće Ivan Anušić

ZAGREB – Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović još nije objavila početak izborne kampanje za još jedan predsednički mandat, očekuje se da će to biti u prvoj polovini ovog meseca, a u međuvremenu procurele su informacije o formiranju izbornih štabova.

Prema pisanju Večernjeg lista, upravo se pravi spisak osoba koje podržavaju Grabar-Kitarović, a među njima su i poznata lica glumaca, sportista, preduzetnika… da bi, kako se navodi, na izborima zahvatila malo šire biračko telo od HDZ-a.

Tokom kampanje, navodi list, predsednica se neće previše obazirati na protivkandidata, pevača Miroslava Škoru, ali ni na bivšeg premijera i lidera SDP Zorana Milanovića.

Neki detalji o samom Izbornom štabu ukazujunan to da se on formira pod HDZ-ovim vođstvom.

Na predlog same Grabar Kitarović, nacionalni štob će voditi Ivan Anušić, osječko-baranjski župan i tamošnji predsednik županijskog HDZ-a.

Predsednicin tim želi da se u kampanju uključi što više HDZ-ovaca pa će po županijama biti manjih štabova. Angažman su dobili svi HDZ-ovi župani, gradonačelnici i načelnici.

Prema saznanjima Jutarnjeg lista, biće pet regionalnih vođa kampanje koja će se voditi u Dalmaciji, Slavoniji, Gradu Zagrebu, Istri i primorju i u centralnoj Hrvatskoj, a njima će koordinisati Ivan Anušić.

U Štabu se spominje i Ivan Čelić, sekretar zagrebačkog HDZ-a i saborski poslanik, ali i portparol HDZ-a Zoltan Kabok.

Tu je, navodi se, i direktor Univerziteta Vern Ivo Ivančić, koji je tu na predlog premijera Andreja Plenkovića.

Posebno se računa na angažman istaknutijih HDZ-ovaca u koje spadaju karlovački župan Damir Jelić i splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Isto tako, računaju na gradonačelnika Dubrovnika Matu Frankovića i vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu.

Navodno Željko Rajner ipak neće biti zadužebn za odnose s konzervativnim biskupima.

Jutarnji list saznaje da je na Pantovčaku zavladalo nezadovoljstvo jer se neka imena za Štab diktiraju tačno iz centralne HDZ-a, a neimenovani sagovornik lista kaže da oni koji nisu p volji Plenkovića nemaju prođu.

Isti izvor za list kaže da je vrlo važno kome će ljudi iz Štaba biti odani – premijeru ili predsednici. Deo HDZ-ovaca, naime. misli da je vrlo važno zbog stabilnosti usaglasiti se s vrhom stranke.

Saradnik blizak predsednici kaže da se ona neće osvrtitati ni na protivkandidata Zorana Milanovića.

Kao glavni problem kampanje, sagovornici Jutarnjeg ističu način na koji izvući ljude da izađu na birališta.

“Sve to lepo izgleda na papiru, ali na terenu su stvari drugačije. Biće zanimljivo videti kako će predsednica proći, na primer, u Virovitičko-podravskoj županiji. Oni su na evropskim izborima imali najbolji rezultat, ali pitanje je kako će se sada postaviti nakon što je Plenković uklonio Tomislava Tolušića iz vlade i zaoštrio odnose s Josipom Đakićem. Sličnih primera ima i u drugim mestima”, ispričao je još jeda neimenovani sagovornik za Jutarnji.

Pojedinci u krugu Grabar-Kitarović, navodi se, priznaju da im je Plenković loš za kampanju jer se oni HDZ-ovci koji su nezadovoljni njegovom politikom neće dovoljno angažirati u kampanji bez obzira na to što misle o predsednici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.