Mediji:Smene u ANB-u početak temeljnih reformi

PODGORICA – Potpredednik crnogorske vlade Dritan Abazović prvi put je danas razgovarao sa vršiocem dužnosti Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Crne Gore Dejanom Vukšićem, koji je, kako pišu podgoričke Vijesti, već smenio četiri načlenika sektora.

Smenjeni su Luka Bulatović, Danilo Grozdanić, Mirko Milović i Miloš Vujisić, navode Vijesti pozivajući se na svoja saznanja, i dodaju da Vukšić planira smenu još nekoliko načelnika.

Informacija o smeni zvanično nije potvrđena ni demantovana.

Abazović je nakon sastanka s Vukšićem na svom tviter nalogu napisao da su podrške Vlade Crne Gore i međunarodnih partnera, važne za transformaciju ANB.

„ANB treba konačno da stavimo u službu građana“, napisao je Abazović, koji je najavio, kako je naveo, temeljnu reformu crnogorske tajne službe.

Deo podgoričkih medija tvrdi da smena prvih načelnika sektora u ANB-u predstavlja pocetak radikalnih rezova u službi koja je decenijama bila pod kontrolom DPS-a.

Portal Borba piše da Vukšića u Agenciji očekuje mnogo posla, s obzirom na to da su sada vladajuće stranke, dok su bile u opoziciji, ukazivale na nezakonitosti u radu te agencije koja je, kako navode, bila u službi DPS-a i aktuelnog predsednika države Mila Đukanovića.

Smenom prethodne vlasti očekuje se, dodaje se, da će svi kadrovi DPS-a biti „ocišćeni iz službe“.

Inače, Vukšić je bio nosilac pobedničke liste koalicije Za buducnost Crne Gore na lokalnim izborima u Kotoru.

Najpre je izabran za predsednika lokalnog parlamenta, odakle je, odlukom vlade, došao na poziciju v.d. direktora ANB-a, odlukom vlade Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.