U trendu

Mediji: Šmit do večeras nameće odluke da bi deblokirao imenovanje Vlade Federacije BiH

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit do kraja dana bi trebalo da nametne nove odluke radi deblokiranja procesa imenovanja Vlade Federacije BiH, objavili su sarajevski mediji.

Tu informaciju su objavili regionalna televizija N1 koja se pozvala na neimenovane diplomatske izvore u Sarajevu, i portal Kliks, koji je naveo da Šmit priprema tri odluke, od kojih se dve odnose na formiranje nove vlade Federacije BiH.

Jedna od odluka bi, kako se navodi, bila kratkoročna, i prema njoj ne bi bila potrebna saglasnost sva tri člana rukovodstva Federacije BiH, predsednika i dva potpredsednika, za imenovanje nove entitetske vlade.

Saglasnost za imenovanje nove entitetske vlade za sada nije dao potpredsednik iz bošnjačkog naroda Refik Lendo, predstavnik Stranke demokratske akcije (SDA), navodeći da i ona treba da bude u njoj kao „pobednička stranka na izborima“.

Druga odluka bi bila dugoročna i odnosila bi se na to da članovi rukovodstva Federacije BiH mogu da stave veto na formiranje entitetske vlade, ali, po navodima Kliksa, još nije precizirano koliko bi delegata u Domu naroda Federacije BiH trebalo da podrži taj veto da bi on bio potvrđen.

Treća odluka odnosi se na prelazak poslanika iz jedne političke partije u drugu posle izbora, kako bi se „stalo na put kupovini glasova u parlamentu Federacije BiH“.

Nejasno je i kako će ta odluka biti sprovedena, jer su, prema Izbornom zakonu BiH, vlasnici mandata poslanici, a ne političke stranke na čijim su listama bili.

Kliks je naveo i da još nisu utvrđeni detalji najavljenih odluka i da se zbog toga danas u Kancelariji visokog predstavnika (OHR) održavaju konsultacije sa predstavnicima stranaka iz Federacije BiH.

Poslednji se sa Šmitom sastao lider SDA Bakir Izetbegović koji je novinarima rekao da će visoki predstavnik sačekati odluke Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Federacije BiH o mogućim rešenjima za deblokadu procesa formiranja nove entitetske vlade.

Izetbegović je naveo da je Šmitu preneo da je on bio spreman da „reši situaciju“, ali da se lideri Hrvatske demokratske zajednice BiH i Socijaldemokratske partije, Dragan Čović i Nermin Nikšić, nisu odazvali na sastanak koji su sazvali on i Refik Lendo.

„Mi smo spremni da se odluka svede na većinu ruku u Predstavničkom domu Federacije BiH, ali ova situacija u kojoj se Lendo tretira na način da im samo da potpis, da posluša ono što srpski i hrvatski predstavnici odluče u ime njega, neće moći“, rekao je Izetbegović.

Dodao je da se nada da Šmit neće nametnuti „nešto što bi definitivno išlo na štetu Bošnjacima“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.