U trendu

Medojević: Odgovorni direktor ANB i premijer Krivokapić

PODGORICA – Predsednik Pokreta za promjene (PzP) , članice Demokratskog fronta Nebojša Medojević smatra da je odavanje tajnih podataka direktno odgovoran direktor Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB), Dejan Vukšić a na premijeru je objektivna odgovornost.

Prema rečima Medojevića to je jasno definisano Zakonom o ANB, koji u jednom članu kaže da direktor Agencije ima ovlašćenja da se „stara o zaštiti podataka, sredstava, metoda i izvora podataka od neovlašćenog pristupa“.

„Imajući u vidi da direktor ANB-a za svoj rad i rad ANB-a odgovara Vladi Crne Gore, objektivnu odgovornost ima i vlada i premijer Zdravko Krivokapić“, saopštio je Medojević, preneli su podgorički mediji.

Pojašnjavajući Zakon, Medojević kaže da je tim aktom takođe predviđeno da „direktor Agencije za svoj rad i rad Agencije odgovoran vladi“, kao i da „direktor Agencije ne može biti član političke stranke, niti politički da deluje“.

Medojević je uazao da je rad Agencije bez suštinske kontrole jer vlada još nije imenovala Generalnog inspektora ANB-a, a premijer javno traži hapšenje poslanika članova Odbora za odbranu i bezbednost koji je Ustavom ovlašćen da obavlja civilnu demokratsku kontrolu vojske i službi bezbednosti.

„Nastavlja se opasna tendencija vlade Krivokapića ka netransparentnom radu, diskrecionim odluka i ignorisanje mehanizama kontrole“, kaže Medojević.
Ministarstvo finansija, dalje ističe, veoma široko koristi mogućnost klasifikovanja dokumenata nekim stepenom tajnosti.

„Direktor Agencije ima direktnu odgovornost za curenje tajnih informacija stranih država, posebno jer je prethodno upozoren. Može se, dakle, govoriti ili o apsolutnom nepoznavanju načina funkcionisanja ANB-a i upravljanja tajnim podacima ili o nameri da se nanese šteta i ANB-u i državi Crnoj Gori“, kazao je Medojević.

Napominje da je v.d. direktora Dejan Vukšić „po zakonu odgovaran za čuvanje tajnih podataka i rad Agencije i treba da odmah bude smenjen, a tužilaštvo da otvori krivičnu istragu“.

„Posebno imajući u vidu postojanja mogućih motiva za ovaj težak propust u radu, koji može da dovede do kompromitacije velikih međunarodnih operacija partnerskih službi“, saopštio je Medojević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.