U trendu

Medojević: Srbija se zadužuje tri puta jeftinije od CG

PODGORICA – Ekstremno visoka kamata je pokazatelj bankrota javnih finansija i spekulativnog karaktera transakcija, izjavio je danas lider Pokreta za promjene, članice DF Nebojša Medojević.

Komentarišući zaduživanje nove crnogorske vlade za 750 miliona evra, Medojević kaže da sama kamatna stopa od 2,95 odsto ukazuje na spekulativni karakter zaduživanja, što je, tvrdi, posledica neodrživog budžetskog deficita i stanja u javnim finansijama zemlje.

„Činjenica da se Srbija zadužuje tri puta jeftinije od Crne Gore je jasan dokaz nivoa poverenja u stabilnost javnih finansija Crne Gore“, naveo je Medojević, preneo je podgorički portal CdM.

Kao drugi aspekt pominje činjenicu da spekulativne kamate privlače samo spekulativne investitore koji su spremni da prihvate rizik da Crna Gora nakon sedam godina neće moći da im isplati 870 miliona evra ove emisije.

„Kako ne znamo bitne detalje emisije vezane za metod obračuna kamata i dinamika plaćanja, nemoguće je proceniti koliko godišnje će ova emisija opteretiti naš budžet”, kazao je Medojević.

Prema njegovim tvrdnjama, špekulativni investitori mogu biti i perači novca mafije koji su spremni da prihvate rizik pozajmljivanja novca zemlji koja ima dvocifreni budžetski i pad BDP od 20 odsto.

“Činjenica da je ova emisija izvedena tajno otvara pitanje korupcije i visine provizija koje su uzeli akteri ove ‘slobodne pogodbe’”, naglašava Medojević.

Prema njegovim rečima, očigledno je da je postojao snažni interes na obe strane da se izbegne nepoželjna konkurencija na tržistu i da se dil zatvori neposrednim dogovorom sa unapre izabranim investitorima.

Ističe da se sve vrti oko provizija, a provizija na posao od 750 miliona evra sa spekulativnom kamatom od skoro tri odsto može da ide od 0,5 do 1 odsto.

„Ovde akteri ove tajne transakcije dele kolač od 5-9 miliona evra, jer se provizija računa na ukupnu vrednost transakcije što je u ovom slučaju između 850-890 miliona evra”, naveo je Medojević.

A ko je podelio ovu proviziju i da li je neko ko je u ovom tajnom dilu zastupao državu Crnu Goru uzeo proviziju, može da odgovori samo jedna ozbiljna i profesionalna istraga, zaključio je Medojević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.