U trendu

Memorijalni centar Srebrenica: Dodik svojim govorom u Donjoj Gradini uvredio jasenovačke žrtve

Memorijalni centar Srebrenica je saopštio je da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik svojim pristupom i govorom na Danu sećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovca uvredio sve srpske, jevrejske, romske i druge žrtve ustaškog režima.

„Umesto da ovaj dan bude prilika za sećanje na nevine žrtve Jasenovca, Milorad Dodik je mikrofon iskoristio da gazi po žrtvama Srebrenice i negira genocid. To najviše govori o njegovom odnosu prema sećanju na Jasenovac“, izjavio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, preneli su sarajevski mediji.

On je naveo da su predstavnice udruženja „Majke Srebrenice“ i predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica ove godine bili u Jasenovcu, gde su se poklonili žrtvama tog zloglasnog logora.

Prema njegovim rečima, „Bošnjaci su učinili sve da medjuetnički dijalog o prošlosti zaživi, fokusiran na činjenice i žrtve“.

„Nas na tom putu neće pokolebati pojedinci, poput Milorada Dodika. Izazivajte nas, ali se mi nećemo odazvati. Sram vas bilo što uporno politizujete srpske žrtve iz Drugog svetskog rata, umesto da nam to budu zajedničke lekcije za generacije koje dolaze“, naglasio je Suljagić.

Ocenio je da pojedinci „ne znaju ni da zaćute na dan sećanja na žrtve svog naroda“.

„Milorade, izaberi barem Dan sećanja na Jasenovac da zaćutiš i odaš poštu nevinim žrtvama“, zaključio je Suljagić.

Dodik je danas na obeležavanju Dana sećanja na jasenovačke žrtve održao govor u kojem je negirao genocid u Srebrenici, najavio samostalnost RS i njeno ujedinjenje sa Srbijom i izneo niz teških optužbi na račun zapadnih medjunarodnih predstavnika u BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.