U trendu

Meštani Suhodola u strahu ne izlaze iz kuća

SARAJEVO – Dok pripadnici policije tragaju za Edinom Gačićem (43), koji se sumnjici za ubistvo policajca Mahira Begeća (46) u subotu uveče u Suhodolu, kod Tarčina, udaljenom 30 kilometara od Sarajeva, meštani su zaključani u svojim kućama i nigde bez preke potrebe ne izlaze, a na prozore su navukli roletne i zavese, pišu banjalučke Nezavisne.

Gačić je bivši pripadnik ozloglašenog odreda „El Mudžahid“ i već je bio u zatvoru zbog dva ubistva, a u bekstvu je od 4. februara, nakon što je, kako ga terete, ubio trgovca Sauda Sultanića (39) u njegovoj prodavnici u selu Podorašac, kod Konjica.

Sve to je i te kako uznemirilo meštane Suhodola.

„U strahu smo, zaključavamo se po kućama. Ovde ima dosta napuštenih kuća, šuma je gusta, može se ubica skrivati bilo gde“, rekao je za Nezavisne jedan od meštana Suhodola koi policiji zamera to što osumnjičenog traže peške, umesto automobilom.

Iz policije kažu da se potragu za Gačićem proširila na mnogo šire područje od mesta Suhodol.

Policijske snage iz cele BiH su u potrazi za Gačićem, koji je trenutno najtraženija osoba u zemlji.

Begić je ubijen dok je stražario ispred Centra za obuku policije u Suhodolu, gde se nalazi i streljana. Telo je pronašao kolega, koji je došao da preuzme smenu, a nađeno je i nekoliko čaura.

Azra Bavčić, portparol Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, danas je kazala da je ovo tužilaštvo otvorilo istragu protiv Edina Gačića, jer ga sumnjiče za teško ubistvo.

Vanredno je jutros zasedala i Vlada KS, a na konferenciji za medije Edin Forto, premijer KS, rekao je da će ova vlada učiniti sve da se ubica pronađe, a građani osećaju sigurno. Forto je kazao da je na slobodi čovek koji je lud.

„Pozivamo građane da se uključe i jave ukoliko imaju neke informacije o mogućoj lokaciji osumnjičenog. Za informaciju koja dovede do hapšenja biće raspisana nagrada“, istakao je Forto.

Nezavisne pišu da su u potregu za Gažićem uključeni i dronovi, koje je osigurala OSA, i termokamere Granične policije BiH. Svoj helikopter ponudio je na korišćenje i EUFOR.

Inače, Gačić je već odležao dve trećine dvadesetogodišnje zatvorske kazne zbog dva ubistva, a potom se pre pola godine doselio u okolinu Konjica, što je zabrinulo meštane.

Da su i te kako imali razlog za brigu, ispostavilo se kada je ubijen lokalni trgovac Sultanić. Nekoliko meseci nakon okončanja rata u BiH Gačić je ubio Banjalučanina Ismeta Gunića, inače svog saborca iz tog odreda.

Za ovo ubistvo Gačić je bio osuđen na osam godina zatvora, a kada je izdržao više od dve trećine kazne, stekao je pravo na slobodne dopuste.

Nakon što je pušten na slobodan vikend, Gačić je 25. avgusta 2002. godine otišao u stan svoje majke Sifete u Zenici te hladnokrvno u nju ispalio dva hica, što je za nju bilo kobno.

Policija ga je uhapsila nekoliko dana kasnije, a u februaru 2003. godine Kantonalni sud ga je osudio na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora.

Tom kaznom Gačiću su bile objedinjene presude zbog ranijeg ubistva saborca i ubistva majke.

Nakon što je u KPZ Zenica proveo skoro 15 godina, premešten je u KPZ Bihać, gde je izdržao ostatak kazne, a sredinom 2017. godine izašao je iz zatvora.

Inače, Mahir Begić je treći ubijeni policajac u Sarajevu u proteklih nekoliko meseci, pošto su u oktobru prošle godine izrešetane njegove kolege po uniformi Adis Šehović i Davor Vujinović.

Njih dvojica su likvidirana kada je grupa kriminalaca pokušala da na Alipašinom polju ukrade golf 6 hrvatskih registarskih tablica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.