Meta: Odlaganje izbora jedini način da se spreči konflikt

TIRANA – Albanski predsednik Ilir Meta u svom obrazloženju o odlaganju lokalnih izbora u toj zemlji, zakazanim za 30. juna, istakao je da je u ovako napetoj političkoj situaciji to bio jedini način da se izbegne eventualna eskalacija sukoba u zemlji koja bi mogla da preraste u građanski konflikt, prenosi portal a1on.

„Postoji opasnost da Albanija krene ka nepredvilđivoj eskalaciji što može da izazove nesagledive posledice po nacionalnu stabilnost zemlje. Ovo je pretnja miru. Održavanje slobodnih izbora bez učešća opozicije krši određene ustavne principe. To kao predsednik nisam smeo da dopustim“, rekao je Meta, kritikujući i vlast i opoziciju jer se drže svojih ekstremnih stavova.

Kako je istakao, „bez datuma koji će odrediti predsednik, neće biti održani izbori“.

Ukazujući da ovaj korak ne kreira nikakav vakuum u radu lokalnih vlasti, on je pozvao političke stranke u Albaniji na dijalog o rešavanju krize, nakon čega će, kako je naveo, saopštiti datum o novim lokalnim izborima.

„Ovo je jedini način da se doprinese rešavanju krize u zemlji. Pozivam sve lokalne i međunarodne aktere da uspostave dijalog i pronađu rešenje koje će biti u interesu evropske budućnosti zemlje“, zaključio je Meta u svom obračanju.

Nakon toga je uživo potpisao ukaz o poništenju prethodne uredbe o održavanju lokalnih izbora 30. juna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.