U trendu

Varheji 15. i 16. januara u Skoplju

SKOPLJE – Novi evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji 15. i 16. januara će posetiti Severnu Makedoniju, prenosi agencija MIA.

Ovo će biti njegova prva poseta regionu nakon stupanja na funkciju evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku.

Očekuje se da se Varheji sastane sa makedonskim vladinim predstavnicima sa kojima će razgovarati o novoj metodologiji proširenja koju je predložila Francuska, kao i o reformama u Severnoj Makedoniji i usvajanju zakona o javnom tužilaštvu.

Evropska komisija u februaru će objaviti novi mini-izveštaj za Severnu Makedoniju i Albaniju, dok se, kako je najavljeno, očekuje da nova metodologija o pristupanju bude usvojena u martu.

Varheji je prošlog meseca rekao da pristupni pregovori za Severnu Makedoniju i Albaniju treba da počnu na proleće, te je tom prilikom rekao i da EU treba da ispravi grešku iz oktobra prošle godine.

Države-članice Evropske unije prošlog oktobra nisu se dogovorili o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom zbog protivljenja Francuske, koja je zahtevala novu metodologiju u procesu pristupnih pregovora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.