U trendu

Migranti u Bihaću apeluju za pomoć

BIHAĆ – Pred Biru, privremeni prihvatni centar za migrante u Bihaću, i danas je stigla nekolicina promrzlih, gladnih i žednih migranata koji traže pomoć, ali nije im dozvoljen ulazak unutra.

Policijski službenici MUP-a Unsko-sanskog kantona su prethodnih dana migrante iz privatnih smeštaja, kao i one koje zateknu na ulicama Bihaća, prebacivali u kamp Vučjak.

Uslovi boravka u ovom kampu veoma su teški zbog čega oni koji poznaju situaciju pokušavaju da pobegnu i sreću pronađu u drugim prihvatnim centrima. Nekoliko njih uspelo je da dođe do privremenog prihvatnog centra Bira, ali ulaz im nije dozvoljen, prenosi portal Klix.ba.

Promrzli od zime, bez adekvatne odeće i obuće, migranti spavaju na zemlji ispred prihvatnog kampa, bez hrane i vode su i bilo kakvih uslova za život dostojan čoveka.

Migranti su kazali da im je zabranjen ulazak u Biru, jer kako im je rečeno nedostaje prostora.

„Molim vas, pomozite nam“, govorili su redom migranti koje je reporter portala Klix.ba zatekao ispred centra.

Iako je pre nekoliko dana objavljen dokument o raskidu ugovora između Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Bire, privremenog prihvatnog centra za migrante u Bihaću, kako prenosi Klix.ba, u Biru se dovoze novi kontejneri i toaleti iz Zagreba a ostatak hala se priprema na isti način kao prošle godine. Zaposleni u kampu uvereni su da kamp neće biti zatvoren, već samo proširen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.