U trendu

Mihailo: Oni koji ruše CPC i CG da se bave svojom zemljom

CETINJE – Samozvani mitropolit kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo poručio je
onima koji, kako kaže, ruše CPC i Crnu Goru da se pozabave pitanjima svoje države.

„Dragi prijatelji, susedi naši, povedite računa o Srbiji, o Srpskoj republici, Vojvodini, da se ne skupite na Beogradski pašaluk. A država Kosovo i Albanija, to su vaši i naši susedi“, rekao je Mihailo, prenosi RTCG.

On je to poručio na tribini na Cetinju, koju je organizovala neprioznata CPC, dan uoči obelezavanja 800 godina autokefalnosti SPC u Crnoj Gori u kome učestvuje i patrijarh srpski Irinej.

Na tribini je rečeno i da vlast u Crnoj Gori mora da prestane da se „igra demokratije“ i da pregovara sa crkvom oko državnih pitanja, kao i da mora da brani nezavisnost i slobodu Crne Gore i da nijedan interes ne sme pretpostaviti interesu opstanka svoje države, prenosi RTCG.

Obaveza države Crne Gore je, rečeno je na tribini, da nakon obnove nezavisnosti utemelji i autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

„Država Crna Gora je propustila nekoliko vozova i bez obzira na to što se nisu stvorili uslovi da malo ažurnije poradi na obnovi CPC, mislim da predugo država trpi prst u oku od strane SPC“, rekao je publicista Danilo Burzan.

Nedopustivo je, kako tvrdi akademik Radovan Radonjić, da su svim pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori dostupne naše svetinje ,osim Crnogorcima.

“Koja to Venecijanska ili druga komisija ima pravo da se meša u stvari koje su isključivo crnogorske”, rekao je Radonjić.

Žarko Đurović, protojerej nepriznate CPC, kazao je da je Crnogorcima dosta priče da su Srbi.

“Posebno kad tu priču puštaju u javnost zagriženi pripadnici elitnih krugova i SPC, komšijske zemlje Srbije sa kojom smo živeli u državnoj zajednici”, rekao je Đurović.

Ukoliko se ne reši pitanje CPC učesnici skupa poručuju da će pokrenuti odgovornost za „veleizdaju zemlje“ koja je učinjena, kako kažu, predajom dela crnogorske državne i društvene teritorije stranom pravnom licu, mimo zakona, ikakvog prava i konsultacije sa građanima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.