Milanović: Dug časti prema onome što se dogodilo pre 25 godina

Predsednik Zoran Milanović izjavio je da je današnja komemoracija srpskim civilnim žrtvama rata u Gruborima neka vrsta duga časti prema onome što se dogodilo pre 25 godina, dodavši da je to u njemu tada izazivalo moralni užas.

„Lako je sada govoriti nakon 25 godina da za ovo niko nije lično odgovarao. Zna se otprilike ili skoro tačno koja je jedinica bila ovde tog dana“, kazao je Milanović.

Dodao je da je prvi put o Gruborima čitao 1995. u Njujork tajmsu.

„Razmišljao sam šta je tu gore, je li nešto što se graniči s moralnom katastrofom, a to još uvek nije, nešto što je zlo samo po sebi gore od banalnosti zla, ili šteta koja je to nanela hrvatskoj državi“, rekao je Milanović.

Ocenio je da je gore ono prvo jer šteta koju država sama sebi nanese ili nanesu ljudi koji u njeno ime deluju, jeste nešto što nije apsolut, jer država ne može biti pod svaku cenu.

„Postoji cena i obziri koji se moraju poštovati“, ocenio je Milanović, dodavši da užas izaziva ubistvo šest nedužnih i starih meštana Grubora, i to je najveća šteta.

Šteta hrvatskoj državi je takodje velika, rekao je Milanović. Ona je nagrdila reputaciju države koja je napadnuta i koja do tada nije bila loša. Kompromitovala je ugled i jedne jedinice hrvatske policije, specijalne policije, koja je uspela ceo rat da radi, bori se, izlaže se pogibelji na junački i pošten način.

„Vreme je za normalno u nama što postoji u svakom čovjeku. Dobro, pitomo i naivno. Dosta je bilo onoga što je obeležavalo odnose dva naroda, dve nacije kojima je teško u Evropi naći dve sličnije i sa najvećim brojem dodira. To nisu ni Česi ni Slovaci, a ni Švedjani i Norvežani. To smo mi, Hrvati i Srbi, naši susedi“, istakao je Milanović.

Milanović je obraćanje završio stihovima pesme „Ostajte ovde“ srpskog pesnika Alekse Šantića, rodjenog u Mostaru.

U selu Grubori kod Knina održana je komemoracija za srpske civile ubijene posle akcije „Oluja“, a prethodno je održana i komemoracija srpskim žrtvama u Plavnu.

Pored Milanovića, komemoraciji su prisustvovali potpredsednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsednik Vlade za društvene delatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministarka regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Nataša Tramišak, državni sekretar u Ministarstvu uprave Darko Nekić i državni sekretar Centralne državne kancelarije za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

Izaslanik predsednika Srbije za pitanje nestalih Veran Matić takodje je prisustvovao komemoraciji, kao i saborska zastupnica srpske manjine Anja Šimpraga, Eugen Jakovčič iz dokumentacionog centra „Documente“ i generali Hrvatske vojske u penziji Luka Djanko i Veselko Gabričević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.