U trendu

Milanović: Neću dopustiti da se čitavim narodima nabija kolektivna krivica

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas govoreći o genocidu u Srebrenici, da neće dopustiti da se čitavim narodima, bilo Srbima ili Hrvatima, nabijaju kompleksi.

„Neću dopustiti da se čitavim narodima, u ovom slučaju srpskom, nabijaju kompleksi kao što su prethodno oni drugi nabijali Hrvatima radi Jasenovca i tako u krug“, rekao je Milanović novinarima u Zagrebu posle susreta s odlazećim predsednikom Slovenije Borutom Pahorom.

On je to rekao pošto su novinari pitali Pahora da komentariše Milanovićeve kontroverzne izjave o genocidu u Srebrenici, među ostalim, da postoje različite vrste genocide i da je „u istoriji bilo puno većih zločina“. Predsednik Hrvatske je ranije više puta odbacio tvrdnje da je negirao genocid u Srebrenici, pa tako i na ručku s učesnicima regionalnog samita u Sloveniji čiji je domaćin bio Pahor.

Slovenački predsednik odgovorio je da Milanovića poznaje godinama i da imaju „zajedničke, ali i različite stavove“, prenela je agencija Hina.

Milanović je zbog pitanja kritiovao novinara rekavši da je Pahora doveo u poziciju da ga ocenjuje kao da je u Supertalentu ili MasterŠefu, a takođe je pozvao novinare da prestanu da „manipulišu“ njegovim izjavama o Srebrenici.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Pahorom, Milanović je na pitanje novinara ponovio da se vlada ponaša dikatorski kada je reč o odluci o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. On je dodao da Sabor nije nadležan da odlučuje o tome, već vlada uz njegovu saglasnost.

On je ponovio da se protivi obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, rekavši, među ostalim da Hrvatska prvenstveno treba da gleda na svoje interese i bezbednost.

Govoreći o odnosima sa Slovenijom, Milanović je rekao da bi voleo da su sa svim susednim državama odnosi dobri kao sa Slovenijom. On je istakao da su odnosi Zagreba i Ljubljane izrazito važni i da očekuje nastavak dobre saradnja i sa novoizabranom predsednicom Slovenije.

Pahor je takodje pohvalio dobru saradnju s Hrvatskom i dodao da nije slučajno što je došao u Hrvatsku u svoju poslednju posetu nekoj zemlji u predsedničkom mandatu. On je naglasio da evropska spoljna politika počinje sa susedima sa kojima treba imati prijateljske, savezničke odnose.

Pahor je izrazio očekivanje da će Savet EU do kraja ove godine dati zeleno svetlo za status kandidata za BiH i za viznu liberalizaciju za Kosovo, kao i da će proces everopskog širenja ići dalje.

Odlazeći slovenački predsednik je u dvodnevnoj poseti Hrvatskoj, a sastao se i s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar