U trendu

Milanović: Nije vreme za traženje krivca, da se ne desi ponovo

ZAGREB – Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas, povodom incidenta u kojem je vojni dron lansiran iz Ukrajine pao nedaleko od jednog studentskog doma u Zagrebu, da za to krivica nije samo na NATO već i na njegovim članima, ali i da sada, kako je naveo, nije vreme za upiranje prstom u krivce, već za izvlačenje pouke da se to više ne ponovi.

Predsednik Milanović je u stalnom kontaktu s vrhom Oružanih snaga i bezbednosnih službi Hrvatske i u kontinuitetu je informisan o toku istrage i svim novim saznanjima vezanim za pad letelice u četvrtak uveče na zagrebačkom Jarunu, rekli su danas u njegovom kabinetu na pitanje da li je predsednik upoznat sa detaljima istrage o padu drona, javlja Hina.

Što se tice NATO saveza, u kojem je Hrvatska clan, kao i Mađarska i Rumunija kroz čiji je vazdušni prostor bespilotna letelica prošla, iz Milanovićevog kabineta podsećaju da je svoj stav Milanović izneo u petak na konferenciji za novinare, aIi ističu da se krivca ne može tražiti samo u NATO već i kod država clanica.

„Ne može se tražiti krivca samo u NATO, odgovornost je i na državama članicama iznad kojih je letelica prošla bez njihove reakcije. Ali nije vreme za upiranje prstom u bilo koga, važnije je da iz ovog dogadaja izvucemo pouku i da se to više ne ponovi“, navode iz kabineta predsjednika Hrvatske.

Milanović je u peta, između ostalog, upitao kako je moguće da jedna nesofisticirana letelica provede skoro jedan sat na teritoriji članice NATO, a da to nitko ne vidi.

Istakao je io da je taj dogadaj stvar zajednicke komande NATO u Španiji, koja bi sve podatke trebalo da ima u najkraćem mogućem vremenu i da reaguje.

U četvrtak uveče je u glavni hrvatski grad, pored Studentskog doma „Stjepan Radić“ u kojem je 4,5 hiljada studenata pala vojna bespilotna letelica „Tupoljev Tu-141 Striž“, proizvedena još u vreme S S SR-a i teška nekoliko tona.

Reč je o nekadašnjem dronu Crvene armije, od kojih je njih nekoliko posle raspada S S SR-a ostalo u Ukrajini i koje su ukrajinske vazdušne snage 2014. godine, nakon početka ratnih sukoba u istočnim pokrajnama Donjeck i Lugansk, revitalizovale kako bi mogle da ih koriste u sukobu sa proruskim snagama.

Dron je lansiran iz Ukrajine gde je u toku oružani sukob ukrajinskih i ruskih snaga.

Ukrajina je jedini poznati trenutni operater Tu-141, ali za sada nema potvrde o tome ko je lansirao letelicu koja je pala u Zagrebu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar