U trendu

Milanović pozvao HOS-ovce da ne ističu ustaški poklič

ZAGREB – Predsednik Zoran Milanović pozvao je danas veterane HOS-a da više javno ne ističu ustaški pozdrav „za dom spremni“, koji, kako je poručio, prlja njihov odnosa prema odbrani Domovine i svemu što su dali u tom periodu kao stranačka milicija.

„To je molba, ja to ne mogu da sprečim. U svakoj situaciji ću pokazati jasan stav o tome“, rekao je Milanović.

Milanović je nedavno u Zadru napustio obeležavanje godišnjice vojno-policijske akcije Maslenica, zbog prisustva pripadnika HOS-a u čijem grbu se nalazi i taj ustaški poklič.

Milanović je prošle godine napustio obeležavanje godišnjice od vojno-policijske akcije Bljesak, kada su se kod spomen obeležja pojavili pripadnici HOS-a sa majicima na kojim je i natpis „za dom spremni“.

„Ja ću iskoristit ovu priliku pa ću uputiti molbu ljudima iz HOS-a da to više ne rade. Jer taj pozdrav je nacistički pozdrav i on samo prlja njihov doprinos obrani Domovine i svemu onome što su dali u tom razdoblju kao stranačka milicija“, naveo je Milenović pošto je sa predsednikom parlamenta i potpredsednikom vlade, Gordanom Jandrokovićem i Borisom Miloševićem, položio venac na spomen obeležje žrtvama Holokaust na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Milanović je rekao i da je o tom ustaškkom pozdravu dosta i vrlo jasno govoriio.

„Neka sad to preuzmu oni koji mogu nešto da promene, a to je predstavnicko telo“, rekao je šef hrvatske države i kao primer nazvao Nemačku.

Prethodno su vence na groblju Mirogoj položili predstavnici i članovi najuticajnije opozicione SDP i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je ponovio da „u Zagrebu nema mesta“ za ustaški poklič „za dom spremni“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar