U trendu

Milanović veruje u uspeh pregovora s Mostom

Predsednik Socijaldemokratske partije (SDP), premijer Zoran Milanović, izjavio je danas da veruje da će se dogovoriti s Mostom nezavisnih lista o formiranju nove vlasti, ali da još nema podršku 76 poslanika koliko je potrebno za formiranje vlade.

„S obzirom da smo počeli s reformama i da se rezultati vide, mislim da je najprirodnije i najbolje da nastavimo zajedno uz podršku Mosta. Ja sam tu puno skromniji i realniji od svojih političkih suparnika koji se razmeću danonoćno. Treba mi podrška i treba nam podrška Mosta“, rekao je Milanović novinarima u Zagrebu.

On je najavio da će pregovarački timovi leve koalicije i Mosta sutra nastaviti pregovore, a s predstavnicima te grupacije, prema ranijim najavama, sutra će se sastati i predstavnici desne koalicije okupljene oko Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Obe koalicije zavise od podrške 19 poslanika Mosta, jer bez njih nije moguće sastaviti novu vladu.

Milanović se danas sastao i sa osam poslanika nacionalnih manjina, koji su najavili podršku levoj koaliciji. 

I lider HDZ-a Tomislav Karamarko izrazio je ranije danas uverenje u uspeh pregovora desne koalicije s Mostom i rekao da će sutra s predstavnicima te grupacije razgovarati o preduzetništvu i pravosudju.

Koalicija HDZ-a ima 59 mandata, a SDP-ova 56, s tim da računa na podršku tri poslanika Istarskog demokratskog sabora i osam manjinaca, a javnu podršku im je dala i Narodna stranka – Reformisti koja je osvojila jedan mandat u novom parlamentu.

Most nezavisnih lista ima 19 poslanika, s tim da je jedan od najistaknutijih članova, Drago Prgomet, prošle sedmice isključen iz stranke zbog tajnih pregovora s Milanovićem.

Za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje 76 poslanika u Saboru.

Državna izborna komisija danas je proglasila službene izborne rezultate, pa se očekuje da predsednica Kolinda Grabar-Kitarović uskoro počne konsultacije o formiranju vlasti.  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.