U trendu

Milanović: Žica na granici prema BiH ili Srbiji, to je bolesno

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da mu se ne svidja ideja o fizičkoj barijeri na spoljnoj granici EU, ocenivši da bi postavljanje žičane ograde prema BiH ili Srbijii bilo bolesno.

„Žičana ograda Hrvatske prema BiH ili Srbiji, to je bolesno, kad već nekima nije bolesno da imaju žičanu ogradu prema Hrvatskoj već nekoliko godina“, rekao je Milanović novinarima u Zagrebu upitan o inicijativi 12 država EU koje žele fizičke barijere na granici.

On je dodao da bi, ukoliko se misli na fizičku barijeru medju državama članicama, to narušilo smisao Šengena.

„Ako se radi o spoljnim granicama, to će se morati dogovoriti jednoglasno, to je kompikovano“, ocenio je Milanović.

Povodom snimaka nasilnog proterivanje migranata na granici s BiH, Milanović je rekao da nema rezultata istraga pa trenutno ne vidi ničiju odgovornost.

„Ovo smatram incidentom za koji neko treba odgovarati“, rekao je Milanović i dodao da Hrvatska zbog toga ne treba da ima posledice.

Naglasivši da je neopravdana primena sile neprihvatljiva, on se zapitao treba li policija da čuva buduću šengensku granicu“ lepezama“.

„Policija, ako maknemo teoretski nekolicinu koji su napravili nešto što nisu smeli, radi grozan posao za mali novac u nemogućim uslovima“, dodao je hrvatski predsednik.

On je rekao da ne postoji pravo „na prolaz kroz Republiku Hrvatsku“ i naglasio da je BiH sigurna država, gde za migrante ne vreba opasnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.