U trendu

Milatović obećao da će posle inauguracije prvo posetiti Brisel i zemlje okruženja

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je večeras da će nakon inauguracije prvo posetiti Brisel, a „da bi dobro bilo“ da među prvim, poseti zemlje okruženja.

Milatović je u intervjuu RT Crne Gore kazao da će se odazvati pozivu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Beograd i najavio da će „uraditi sve“ na u napređenju ekonomskih veza dve zemlje.

Vučić je ranije danas čestitajući pobedu Milatoviću na predsedničkim izborima, izrazio nadu da će „u maju kada se ozvaniči“ njegov izbor za predsednika Crne Gore, „jedno od prvih mesta koje će posetiti, biti Beograd“.

„Srbija je najveći ekonomski partner Crne Gore, trebalo da se otvori dijalog oko različitih projekata“, kazao je Milatović i dodao da su „to stvari o kojima bi trebalo razgovarati sa vladama“.

„Nema više vremena za čekanje i koje će jesti skakavci“, dodao je MIlatović u kontekstu posete Srbiji i Vučićevog poziva.

Milatović je u drugom krugu predsedničkih izbora u nedelju ubedljivo pobedio rivala, kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) i odlazećeg predsednika Mila Đukanovića.

On je ponovio obećanje da će za vreme petogodošnjeg mandata uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju (EU) i ocenio da će se posetom Briselu, odmah nakon inauguracije, poslati „važnu poruku“.

Novoizabrani predsednik je rekao da se „mora snažnije zakoračiti“ u proces integracija, „koje predugo traju“.

Po njegovim rečima čestitke koje je dobio „idu u prilog tome da strateški partneri i susedi gledaju dobro na promene koje se dešavaju“ u Crnoj Gori.

Milatović je kazao da je pobeda na izborima očekivana i da je rezultat delom toga što je jedan broj građana „želeo da se završi era Đukanovićevog režima“ i drugim delom što su želeli da „podrže viziju lepšeg i bogatijeg života u Crnoj Gori“.

Novoizabrani predsednik je ponovio da su njegovi prioriteti ekonomija, vladavina prava i evropske integracije, i obećao da će raditi „na pomirenju“.

„Na čelu Crne Gore više nećemo imati nekog ko je podgrevao podele, već čoveka koji ce pokušati da ih ublaži i da radi na pomirenju Crne Gore“, rekao je Milatovć i obećao da će to biti fokus njegove politike.

Govreći o parlamentarnim izborima i očekivanjima od njih, Milatović je ocenio da će njegov Pokret Evropa sad „pokazati snagu“ i biti jedan od glavnih konstituenata nove parlamentarne većine.

On je isključio mogućnost bilo kakve saradnje sa DPS-om nakon vanrednih izbora.

„Ne bih imao protiv da se svi nađu u novoj crnogorskoj vladi, ako to građani budu želeli. Imam jasan politički stav da nakon parlamentarnih izbora ne bi trebalo da dođe do saradnje sa DPS-om. U ovom trenutku je isključujem potpuno“, poručio je novoizabrani predsednik.

Na pitanje o saradnji sa partijama manjinskih naroda, Milatović je rekao da bi naredna vlada „morala da ima predstavnike koji predstavljaju manje brojne narode“, te da se zalaže „za inkluzivan pristup“.

On je međutim, naveo da lideri Bošnjačke stranke (BS) „nisu pokazali dovoljnu dozu demokratičnosti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.