U trendu

Milatović očekuje imenovanje novih ambasadora u Beogradu i Podgorici

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je danas da očekuje da se imenovanjem novih ambasadora u Podgorici i Beogradu stepen diplomatskog predstavljanja „vrati na odgovarajući nivo“.

„Očekujem da imenovanjem novih ambasadora u Podgorici i Beogradu stepen diplomatskog predstavljanja vratimo na odgovarajući nivo, kako bi u drugačijim političkim okolnostima diplomatski predstavnici mogli da budu neupitna tačka povezivanja, spajanja i saglasja, odnosno kvalitetna spona dve države, promovišući ono što su zajednički interesi za dobrobit građana i Crne Gore i Srbije“, kazao je Milatović u intervjuu Vijestima.

On je naveo da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja, uz Evropsku uniju i NATO, jedan od tri ključna stuba spoljne politike Crne Gore, te da posebnu pažnju zvanična Podgorica poklanja saradnji sa svim susedima u regionu.

„Na toj liniji, dobri, kvalitetni i sadržajni odnosi sa Srbijom su dragoceni i očekujem da oni nakon različitih faza, koje su nadam se iza nas, novim projektima i sadržajem dobiju novi zamah“, kazao je Milatović nakon što je u subotu zvanično stupio na dužnost predsednika Crne Gore.

Ambasada Crne Gore u Beogradu i Srbije u Podgorici funkcionušu na nivou otpravnika poslova od februara prošle godine kada je tadašnji predsednik Milo Đukanović doneo ukaz o opozivu više ambasadora na rezidentnoj i nerezidentnoj osnovi među kojima je bio i tadašnji ambasador u Beogradu Tarzan Milošević.

Ni Srbija nema ambasadora u Podgorici, nakon što je Vladimir Božović krajem 2020. godine proglašen za nepoželjnu osobu u Crnoj Gori, uz obrazloženje da se „kontinuirano mešao u unutrašnje stvari Crne Gore“.

Srbija je najpre uzvratila recipročnom merom i odlukom o proterivanju Miloševića, ali je povukla taj potez nakon konsultacija, što je zvanična Podgorica pozdravila uz ocenu da je ambasador Crne Gore „poštovao Republiku Srbiju“.

Vlada je u februaru ove godine imenovala nekadašnjeg predsednika Unije poslodavaca Crne Gore i ambasadora u Severnoj Makedoniji Predraga Mitrovića za otpravnika poslova u Ambasadi Crne Gore u Beogradu.

Pored Srbije, Crna Gora nema ambasadore u još 17 država, među kojima su SAD, Nemačka, Austrija i posao uspostavljanja diplomatskih odnosa u punom kapacitetu će sačekati buduću vladu formiranu nakon vanrednih, parlamentarnih izbora 11. juna.

„Verujem da nakon konstituisanja novog parlamenta, a zatim i Vlade, neće biti potrebe da bilo koga uveravam da je potrebno što pre rešiti pitanje imenovanja ambasadora koji su u ovom momentu na nivou otpravnika poslova na brojnim važnim međunarodnim adresama. Nema potrebe da naglašavam koliko je ovo pitanje važno i koliko podizanje nivoa diplomatskog ranga znači za funkcionisanje sistema u celini i olakšava komunikaciju sa partnerskim državama. Verujem da će novi parlament i Vlada pokazati ozbiljnost i odgovornost u rešavanju ovog pitanja, u čemu će imati moju punu podršku“, saopštio je Milatović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar