U trendu

Milatović: Sud u Londonu odobrio slobodan prilaz ekskluzivnim plažama na Miločeru

Ministar ekonomskog razvoja Crne Gore (MER) Jakov Milatović izjavio je danas da je Arbitražni sud u Londonu zabranio postavljanje privremenih objekata kojima se onemogućava slobodan prolaz kroz Miločerski park i pristup plaži i hotelu čiji je zakupac kompanija Adriatik propertis (Adriatic Properties) grčkog biznismena Petrosa Statisa.

Milatović je na Tviteru napisao da je odluka suda u Lodnonu „dokaz ispravnosti pozicije Vlade“, koja je zakupcu ekskluzivnih hotela na crnogorskoj obali, Svetog Stefana i Vile Miločer, odbila da da garancije da će plaže u okviru hotelskog kompleksa imati „hotelski režim“ i da neće biti otvorene za ostale goste, što je bio slučaj u prethodnih 14 godina.

Zbog takvog poteza Vlade je Adriatik propertis prošle godine zatvorio Grad hotel Sveti Stefan i Vilu Miločer i pokrenuo spor pred Arbitražnim sudom u Londonu s odštetnim zahtevom u vrednosti 100 miliona evra.

Adriatik je u tužbi naveo da je prekršen ugovor i da je ta kompanija onemugućena da radi.

Plaže su prošle godine bile dostupne turistima, ali nisu održavane, nije bilo mobilijara niti tuševa.

Kontratužbom pred tim istim pravnim autoritetom u Londonu uzvratila je krajem prošle godine kompanija Sveti Stefan hoteli čiji menadžment smatra da se zatvaranjem hotela i „nekorišćenjem imovine umanjuje vrednost najlepšeg i navrednijeg dela Jadranske obale“.

Iz Ministarstva ekonomije je ranije Vijestima saopšteno da veruju da je otvaranje hotela Sveti Stefan i Miločer „izvesno“ u predstojećoj letnoj sezoni, te da bi drugačije postupanje zakupca „dovelo do raskida ugovora“.

Odluka suda u Londonu, usledila je nakon što je Privredni sud Crne Gore 7. marta ove godine doneo privremeno rešenje u korist Adriatik propertisa, propisujući da samo zakupac može da koristi plaže i hotele, nakon čega je iz ove kompanije najavljeno otvaranje grada hotela Sveti Stefan za predstojeću turističku sezonu.

Ministar ekonomskog razvoja je u današnjoj reakciji na odluku suda u Londonu ocenio da je ona „ogolila partijsku zarobljenost Privrednog suda Crne Gore i samovolju njegovog predsednika Blaža Jovanića“.

Kompanija Adriatik propertis, koja je investitor, dugoročni je zakupac hotela Sveti Stefan i Miločer, kao i hotela Kraljičina plaža.

Statisova firma zakupila je hotele na period od 30 godina. Aneksima zaključenim januara 2013. produžen je zakup hotela Sveti Stefan i Miločer sa 30 godina na 42, dok je zakup hotela Kraljičine plaže, produžen sa 30 godina na 42, odnosno 90 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.